Ez a poszt a következő Percről percre része:

Iszapömlés Veszprém megyében

Fontosabb részletek
  • Október 4-én gátszakadás volt a Magyar Alumínium ajkai timföldgyárának vörösiszap-tárolójánál.
  • A katasztrófában kilencen haltak meg, 120-an megsebesültek.
  • Kolontáron 50, Devecserben 230-270, Somlóvásárhelyen 21 ház rongálódott meg vagy vált lakhatatlanná.
  • Az erősen lúgos szennyeződés a Torna patakon és a Marcal folyón keresztül felhígulva a Dunába jutott. A Torna és a Marcal teljes élővilága elpusztult.
  • A Magyar Tudományos Akadémia jelentése szerint a vörösiszap önmagában nem okoz környezeti problémát, a lúgos oldószer hatását kell semlegesíteni.
  • Orbán Viktor október 11-én napirend előtti felszólalásában jelentette be a parlamentben, hogy őrizetbe vették a Mal Zrt. vezérigazgatóját, a vállalatot pedig állami irányítás aló vonják.
  • A Nemzeti Nyomozóiroda eddig három embert gyanúsított meg közveszélyokozással és környezetkárosítással.
  • Bakondi György katasztrófavédelmi biztosként átvette a kontrollt a Mal Zrt. felett

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Magyar György ügyvédi irodáját bízta meg Kolontár néhány lakója az érdekei képviseletével, derült ki a falu lakossági fórumán. A helybéliek perközösséget hoznak létre, a megállapodás sikerdíjas lenne. Az ügyvédi iroda képviselői pénteken utaznak Kolontárra, hogy megállapodjanak a részletekről, ekkor mások is csatlakozhatnak a perközösséghez. A lakossági fórum ezekben a percekben is tart, hamarosan a Mal Zrt. műszaki igazgatója beszél, jelentette tudósítónk.

  • A szlovák szakértők folyamatosan figyelik és értékelik a magyarországi iszapömléssel kapcsolatos információkat, és úgy vélik, nagy a valószínűsége annak, hogy a szennyeződés nem kerül be a Duna vizébe. A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalatnak (SVP) eddig nincs olyan hivatalos értesülése Magyarországról, miszerint a szennyeződés bekerülhetne a Dunába, közölte Pavel Machava, a cég szóvivője. (MTI)

  • A Mal Zrt. vállalja a kártérítést, mondta Deák József műszaki igazgató, aki a cég képviseletében válaszolt a kolontáriak kérdéseire. Mivel tudósítónk szerint a számos kérdésre ez volt az egyetlen értékelhető válasz, a helybéliek egyre kétségbeesettebben és dühödtebben sorolták kérdéseiket és panaszaikat. A műszaki igazgató csak műszaki jellegű adatokkal tudott szolgálni.

    A műszaki igazgató egy rendőrautóban ülve válaszolt a kérdésekre

    Elmondta, hogy a gátszakadás helyszínén egy 4,5-5 méter magas, 600 méter hosszú védgátat emelnek. Elmagyarázta továbbá, hogy mi az az övárok, és hogy miből áll a bauxit. Hangsúlyozta, hogy a cég nem felelős, nem töltötték túl a kazettát, és a tározók kifogástalan állapotban voltak. Megnyugtatásul annyit mondott: a közeljövőben nem várnak hasonló eseményt. A lakossági fórum résztvevői a cégvezető, Bakonyi Zoltán megjelenését követelték, ezt azonban nem ígérte meg nekik.

    A helybéliek egy része a sorozatos bekiabálások miatt távozott, mondván, az ügyek megbeszélésének nem ez a módja.

  • A MÁV módosított menetrendet léptet életbe pénteken a Budapest-Székesfehérvár-Boba-Szombathely vasútvonalon. A vasúti pálya annyira megrongálódott Ajka és Devecser között, hogy a végleges helyreállításig vonatpótló buszok szállítják az utasokat. A megnövekedett közúti forgalom miatt módosítani kell a menetrendet. Indulás előtt érdemes tájékozódni. (MTI)

  • A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) a Groupamát, a Generali-Providenciát és a Aegont jelölte ki a kolontári kárfelmérésre. A Groupama és az Aegon is jelezte: 150 ezer forintos gyorssegélyt ad a károsultaknak. Közben megérkezett a Mal Zrt. által felajánlott segítség is, ezt csütörtökön osztják a polgármesteri hivatalban.

  • Mintegy száztíz ingatlanon nincs gáz, csőtörés miatt két utcában nincs ivóvíz az iszappal elöntött Devecserben, öt ház összedőlt, sorolta Toldi Tamás polgármester. Az ivóvízvezeték akkor repedt meg, amikor azt visszakötötték a hálózatra. A katasztrófát követő második napon, szerdán már volt oktatás az iskolában, az óvodában is fogadták a gyerekeket. (MTI)

  • A spanyol kormány szolidaritását fejezte ki, és felajánlotta segítségét Magyarországnak a vörösiszap-katasztrófa következményeinek elhárításában. Spanyolországban is vannak hasonló zagytározók, 1998-ban az Aznalcóllar bányából ötmillió köbméternyi mérgező sár került a Guadiamar folyóba. (MTI)

  • Európai uniós katasztrófaalap létrehozását javasolta Áder János, az Európai Parlament néppárti képviselője az EP plenáris ülésén. "Elérkezett az idő, hogy az EU ne szolidaritási alapot, hanem a károk megtérítésére valóban alkalmas, nagy összegű biztosítási alapot hozzon létre" - mondta. (MTI)

  • Két elpusztult lovat, egy borjút, harminc kutyát, két sertést és háromszáz baromfit gyűjtöttek össze az elmúlt két napban a katasztrófa sújtotta Devecseren és Kolontáron, tájékoztatott a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal. A károsultak kárfelmérő lapokat kapnak, ezek mellett a hivatal egy 24 órás készenléti telefonszolgálatot állított fel Győr-Moson-Sopron-, Vas- és Veszprém megye érintett igazgatóságainál. (FH)

  • Az utcák és járdák takarítása után elkezdődhet a lakóházak külső tisztítása a vörösiszappal elöntött területeken, mondta Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei védelmi bizottság elnöke. A házak belső tisztítását Kolontáron már elkezdték, a vastagabb iszapréteggel borított udvarokban rakodógépekkel takarítják el és gyűjtik össze a szennyeződést, amit a Mal Zrt. által kijelölt tározókba szállítanak. (MTI)

  • Élelmiszer-szállítmányt visz a rászorulókk a budapesti iraki nagykövetség csütörtökön, közölte Kasim Asker Hasan, az Iraki Köztársaság nagykövete. A külképviselet vezetője, aki személyesen juttatja el a segélyszállítmányt a katasztrófa sújtotta térségbe, hangsúlyozta, hogy a Magyarországon tartózkodó arab közösségek külképviseletei mély megrendüléssel vették tudomásul a kialakult helyzetet. (MTI)

  • Teljes földcserét követeltek a vörösiszappal szennyezett területen a devecseri önkormányzat lakossági fórumán résztvevő helyiek. A város művelődési házában tartott fórumon a vegyi katasztrófa következményeinek felszámolását irányító devecseri és megyei vezetők válaszoltak az egybegyűltek kérdéseire. A fórum résztvevői erősen kifogásolták, hogy az iszapömlésért felelős cég képviseletében senki nincs jelen.  (MTI)

  • Fotó:MTI
  • A korábbi ötszázról 280-ra csökkent a kitelepítettek száma a vörösiszappal elöntött területen. A kitelepítettek nagy része rokonoknál, ismerősöknél rendezkedett be, csak 31-en kértek közösségi elhelyezést. (MTI)

  • A folyamatos savazásnak és a lúg gipsszel valós semlegesítésnek köszönhetően 10 körülire csökkent a Marcal PH-értéke, jelentette be Dobson Tibor kármentesítési szóvivő. A szakemberek szerint ha 10 alá csökken a szennyezés PH-ja, akkor van remény, hogy a Rábában már ne okozzon környezeti katasztrófát. Az iszapömlés térségében folyamatosan monitorozzák a talajvíz és a felszíni vizek PH-ját, a kutak Kolontáron semleges, 7,5-ös értéket mutattak. (MTI)

  • Csütörtök hajnali három körül elérte a Rábát a hétfőn kiöntött vörösiszap. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szennyezés PH-értékét sikerült 10 alá csökkenteni, így az mát nem okoz környezeti károkat. A szennyeződés a Marcalnál jóval nagyobb vízhozamú Rábában már gyorsabban hígulhat tovább. (MTI)

  • Három nappal a katasztrófa után Orbán Viktor is felkereste a hétfői iszapömlés sújtotta területeket. A miniszterelnök a kora reggeli órákban érkezett Kolontárra. (MTI)

  • Áldozatsegítő szolgálat kezdte meg működését a vörösiszappal elöntött településeken. A szolgálat az áldozatok számára jogi segítséget nyújt, és közreműködik érdekeik érvényesítésében. Azonnali pénzügyi segítséget a bűncselekmény elkövetésének megállapítása esetén adnak, amely folyamatban van. Felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy akinek ingatlanában sérült gázpalack van, a veszélyhelyzet megelőzése végett jelezze az önkormányzatnak. A gázpalackok hatástalanítását a tűzoltóság végzi, mert a szabálytalan, házilagos hatástalanítás életveszélyes lehet. (MTI)

  • A három nappal a katasztrófa után a helyszínre látogató Orbán Viktor miniszterelnök a Széchenyi és a Molnár utcában tekintette meg, milyen károkat okozott a hétfőn a falura zúdult vörösiszap. Megnézte azokat a házakat is, amelyekben emberek vesztették életüket. A miniszterelnöki bejárásra a sajtó képviselőit nem engedték be. (MTI)

    DMOHA20101007003
    Orbán Viktor Kolontáron. A képen balról: Ékes József, a Fidesz országgyűlési képviselője, jobbról Muhoray Árpád, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) korábbi főigazgatója. (Fotó: Mohai Balázs)
  • cikkünk a témában:

    Orbán nem látja értelmét a helyreállításnak

    "Itt helyreállításnak, a hídon túl, nem látom az értelmét" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kolontári látogatása után. Az iszapömlés Kolontáron a hídon túli, kisebb falurészt szinte teljes egészében elpusztította. A faluban húsz ház sérült, a hídon túli részen az összes.

    "Valószínűleg kell nyitni egy új telepet itt a faluban, egy új területet meg kell nyitni, ezt pedig valószínűleg be kell keríteni örök mementónak" - mondta Orbán, aki szerint "itt nem lehet élni". Ismét azt hangoztatta, hogy "az emberi mulasztás ténye több mint valószínű". (MTI)

  • Nincs kitéve radioaktív sugárzás veszélyének a lakosság, közölte a Magyar Tudományos Akadémia, miután szakértői csoportja vizsgálatokat végzett a katasztrófa sújtotta területet. "A vörösiszap nehézfémtartalma nem közelíti meg a megengedett egészségügyi határértéket, ólomtartalma kevesebb, mint a normál talajoké" - állapították meg a szakértők. (MTI)

  • Folyamatosan érkeznek a munkagépek, a munkások és katasztrófavédelmi szakemberek a vörösiszappal elöntött Veszprém megyei településekre csütörtök kora reggel, hogy folytassák a négy nappal korábban bekövetkezett katasztrófa kárfelszámolását. A katasztrófa sújtotta térségben több tucatnyi géppisztolyos rendőr járőrözik, az emberek gumicsizmában, védőmaszkban némán bandukolnak, de többen próbálják folytatni mindennapi életüket, munkába, iskolába készülnek. A mentőalakulatok a folyamatos keresés ellenére nem találtak újabb áldozatokat, három embert még mindig eltűntként tartanak nyilván. (MTI)

  • A vörösiszap-szennyezés elleni védekezés keretében lezárták a Rábapatonát Koroncóval összekötő utat. Koroncónál savat öntenek a Marcalba a lúgos szennyezés semlegesítésére. (MTI)

  • Csütörtök délelőtt fél tíz körül a Mosoni-Dunát is elérte a vörösiszap-szennyezés, erősítette meg a katasztrófavédelem. (MTI)

  • 9,3-es PH-értéket mértek a Mosoni-Dunába ömlő szennyeződésben, közölte a katasztrófavédelem - azaz a lúgos iszap négy nagyságrendet hígult, tízezred annyira lúgos, mint amikor elárasztotta Kolontárt. A Mosoni-Duna vízhozama sokszorsa a Rába és a Marcal vízhozamának, így a szennyeződés gyorsuló ütemben hígul, valószínűleg már nem okoz környezeti katasztrófát. Halpusztulást már a Rábán sem tapasztaltak.

  • "Épp ésszel fel nem fogható emberi felelőtlenség" okozta az iszapömlést Hende Csaba honvédelmi miniszter szerint. Az, hogy kijelentését mire alapozza, nem derült ki a miniszter sajtótájékoztatóján, amit a hadsereg "Feltöltés 2010" nevű szimulációs hadkiegészítési gyakorlatának bemutató napján tartott. Azt is mondta, hogy "a Magyar Honvédség a helyzet magaslatán áll". (MTI)

  • Kolontáron elterjedt, hogy megrepedt egy újabb zagytározó. A katasztrófavédelem cáfolta a rémhírt, "nincs gátszakadás", jelentette ki Dobson Tibor szóvivő. A pletyka azért terjedhetett el, mert a falu több utcáját a kármentesítési munkák megkönnyítésére lezárták. (MTI)

  • Orbán Viktor bejelentése után, miszerint "itt nem lehet élni", Kolontáron felmérik, hogy az iszapömlés károsultjai maradni akarnak-e a katasztrófa sújtotta területen. A miniszterelnök ígéretet tett rá, hogy támogatni fogják azokat a családokat, akik új helyen kezdenék újra életüket. (MTI)

  • Kipusztult a Marcal folyó teljes élővilága, közölte a katasztrófavédelem. Az élővilággal a vörösiszap-szennyezés rendkívül magas PH-értéke végzett. (MTI)

  • Ausztriában kezdett adománygyűjtést az iszapömlés károsultjai javára Helmut Schwab, az ajkai Speed Tech Kft. osztrák tulajdonosa. Az osztrák vállalkozó más osztrák cégek bevonásával rendez gyűjtést, elsősorban téli ruházat, gyermekruházat, takaró, védőfelszerelés, gumicsizma felajánlását várják. Terveik szerint jövő szerdán szállítanák le az összegyűlt adományokat Kolontárra és Devecserre.