Geréb Ágnesék hívtak mentőt az újszülötthöz

2010.10.06. 17:22 Módosítva: 2010.10.06. 17:49
Csak tanácsadásra érkezett kedden a Napvilág Születésházba az az asszony, akinél váratlanul úgynevezett rohamos szülés következett be, mondta Békés Bence a Szülők a Szabad Szülésért Társaság (SZASZ) elnöke. A mentőket a Születésházból hívták ki, majd az épület előtt várakozó apa leintett egy arra járó másik mentőautót is. Az otthon szülést pártoló Geréb Ágnest az eset után a rendőrség őrizetbe vette foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének gyanújával.

Kedden kora délután szülésfelkészítő tanfolyamot tartottak a XII. kerületi Napvilág Születésházban. A tanfolyam közben megérkezett egy várandós nő és férje, akik jó kapcsolatban voltak Geréb Ágnessel, és nála is akartak szülni. "Úgy tudom, csak tanácsért jöttek, nem szülni érkeztek" - mondta el Békés Bence a Szülők a Szabad Szülésért Társaság (SZASZ) elnöke, aki akkor nem volt a helyszínen.

Az anya a Független Hírügynökség információi szerint vérzékenységben szenvedett. Meg nem erősített információk szerint a szülő nő laborleleteit látva korábban Geréb Ágnes is azt mondta nekik, nem tanácsolja az otthonszülést, de a nő ennek ellenére vállalta, hogy kórházon kívül hozza világra gyermekét.

A tanácsadásra érkező anyánál kedden váratlanul megindult a szülés, mondta Békés Bence. Úgynevezett rohamos szülés következett be. Ez az orvosi kategória azt jelenti, hogy az első jelek után nagyon gyorsan lezajlik a szülés. Ettől a szakorvosok is tartanak, mert várhatóan komplikácókkal jár. A megszülető gyermeknél légzési nehézségek léptek fel, és a keringése összeomlott.

Ilyen esetekben a bábáknak kötelességük szaksegítséget nyújtani, és ők hívták a mentőket is, mondta Békés Bence. A Születés Házából a Cerny Alapítvány koraszülött mentőjét hívták ki. A területen dolgozó koraszülött-mentő azonban ekkor éppen Vác felé tartott. A hívás beérkezése után azonnal visszafordult, és elindult a XII. kerületi helyszínre, mondta az Indexnek Somogyvári Zsolt a Cerny Alapítvány szakmai vezetője.

A gyermek apja egy idő után kiment a ház elé, ahol látott egy mentőautót. Mint kiderült, azt a mentőt egy sérülthöz hívták az utcába. Az apa elmondta a mentősöknek, hogy ők is segítségre várnak, ezért a mentősök beszóltak a központba, hogy küldjenek egy gyermekmentőt.

Mint Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat szóvivője közölte, hogy a mentősök az újszülött kisfiút légzés és elégséges vérkeringés nélkül találták. Az újszülött újraélesztését először a felnőtt mentők kezdték meg, majd az Országos Mentőszolgálat odaérkező gyermekmentője folytatta.   Később a helyszínre érkezett a Cerny Alapítvány koraszülött-mentőkocsija is, amelyben már volt megfelelő felszerelés a gépi lélegeztetéshez és az újszülött hűtéséhez.

Az újraélesztett gyermeket a Semmelweis Egyetem egyik gyermekklinikájára, az anyját a II. szülészeti klinikára szállították (ahonnan a Független Hírügynökség információja szerint a nő szerdán saját felelősségére távozott).

A rendőrök a mentés után érkeztek az Alma utcába, és előállították Geréb Ágnest. Az első hírekkel ellentétben nem kommandósok mentek ki, csak két egyenruhás és két civilruhás rendőr. A kommandós hír onnan kaphatott lábra, hogy késő estig helyszíneltek a Napvilág Születésházban a rendőrök, és az épület előtt akkor több mellényes, egyenruhás rendőr állt.

A Budapesti Rendőrfőkapitányság hivatalos közlése szerint Geréb Ágnest foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki, majd vették őrizetbe. Az ügyben az éjszaka több tanút is kihallgattak.

Btk: Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés

171. § (1) Aki foglalkozása szabályainak megszegésével más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki, vagy testi sértést okoz, vétséget követ el és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés

a) három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást, vagy tömegszerencsétlenséget,

b) egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,

c) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

Geréb Ágnes ellen az elmúlt években többször emeltek már vádat gondatlan veszélyeztetés miatt, 2007-ben pedig három évre eltiltották szülész-nőgyógyász hivatása gyakorlásától. Egy 2003 karácsonyán történt otthon szülés miatt maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolták Gerébet és társait. A büntetőpert idén júniusban újrakezdték, az orvosnő ügye a Fővárosi Bíróság elé került, mert az eddigi vádak mellett felvetődött a gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja is. Nyáron a Fővárosi Bíróságon zajló per elsőfokú tárgyalásán két orvos szakértő azt mondta, hogy a munkájából felfüggesztett szülész-nőgyógyász szakorvos foglalkozási szabályszegést követett el, amikor még régebben egy szülés levezetésekor nem biztosította az újszülött újraélesztéséhez szükséges eszközöket.

Az otthon szülés Magyarországon nem tilos, de az európai országoktól eltérően nincs is szabályozva. Nincs rögzítve, ki választhatja a szülésnek ezt a formáját, mi a közreműködők felelőssége, milyen hátteret kell biztosítani az ilyen szülésekhez, milyen jelentési kötelezettség áll fenn ezekben az esetekben. Bár az alkotmány szerint az anya dönthet arról, hol hozza világra gyermekét, az egészségügyi törvény szerint csak az segédkezhet a szülésnél, akinek engedélye van az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól (ÁNTSZ). Ilyen engedélyt azonban nem kaphatnak a bábák.

Horváth Ágnes minisztersége alatt 2007-ben indult meg egy egyeztetési folyamat az otthon szülés szabályozására. A civilek előrehaladott tárgyalásokat folytattak a minisztériummal, amely 2008-ban szocialista vezetés alá került. Velük is sokat ígérő megbeszélések folytak, de sok hónapos munka után kiderült: a tárca az otthon szülésben érdekeltek legtöbb javaslatát nem támogatja, mondta Békés Bence. Az otthon szülés hívei azt szeretnék, ha ezeket a jogszabályi feltélteleket nem kórházi orvosok dolgoznák ki, hanem olyan szakképzett bábák, akik ebben már nagy tapasztalatra tettek szert.

"Az anya joga eldönteni, hogy gyermekét hol akarja világra hozni, de arra fel kell hívnunk a figyelmet, hogy az  otthonszülés biztonságos lebonyolításának szakmai, egészségügyi és tárgyi feltételei nem adottak ma Magyarországon " - közölte a Nemzeti Erőforrás-minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága.

A tárca szerint "mivel a mentőszolgálatot a működőképesség szélére sodorta a szocialista kormány, illetve a szülészeti ellátás körülményei romlottak, az otthon szülés kapcsán felmerülő esetleges szövődmények elhárítását  ellátási nehézségek is akadályozhatják". Az Egészségügyi Államtitkársága jelenleg is dolgozik az otthon szülés szakmai minimumfeltételeinek kialakításán és ezek jogszabályba foglalásán, közölték.