Devecser is is felkészült a kitelepítésre

2010.10.09. 21:05
Szombat reggel kiürítették Kolontárt, miután kiderült, hogy újabb gátszakadástól kell tartani. Devecserben is lehet kitelepítés, de legfeljebb csak részleges, minden az iszap folyékonyságától függ. Kolontáron építik az új gátat, a kormány kármentő alapot hozott létre a katasztrófa károsultjainak megsegítésére. Szombati összefoglaló a vörösiszap-katasztrófáról.

Kiürítették Kolontárt szombat reggel azután, hogy tovább gyengült az ajkai iszaptároló sérült kazettájának északi gátja, ezért megnőtt a kockázata annak, hogy a tározóban lévő vörösiszap és lúgos víz elegye a szabadba jut. A falut egy négy-öt méter magasságú védőgát építésével próbálják megmenteni a valószínűsíthető újabb gátszakadástól.

A megrepedt gát
A megrepedt gát

Ezután a hatóságok felkészültek arra, hogy Devecsert is kiürítik: a város lakosait felszólították, hogy pakolják össze a legszükségesebb dolgaikat. Devecserben este hatkor kezdődött lakossági fórum a település kiürítési tervéről. A település polgármestere úgy fogalmazott, hogy szinte biztosan nem lesz teljes kitelepítés, legfeljebb részleges. A várost öt zónára osztották, és zónánként végzik a kitelepítést, ha a szükség úgy hozza, de nem valószínű, hogy a magasabban fekvő területeket el kell majd hagyniuk a lakóknak.

A bizonytalanság oka az, hogy nem tudni, mennyire folyékony a kritikussá vált kazettában levő iszap. A tározó egy régebbi és már telített kazettájának a fala mozdult el 5-7 centit, azt várják, hogy ez fog beszakadni - ebben régebbi az iszap, így kevesebb benne a lúgos víz, mint a hétfőn elszabadult iszapos oldatban. Az is lehetséges, hogy ha az elmozdult fal beszakad, az ár nem is fog elérni Devecserig. A vészhelyzet addig fog tartani, amíg Kolontárnál fel nem épül az új védőgát - ezt várhatóan hétfő hajnalban fejezik be, a gát alapjait már lerakták.

Szombati riadalom

Kolontár kiürítésről a Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével a helyszínen összeült védelmi bizottság döntött szombaton kora reggel. Előzőleg éjjel az ajkai térségbe érkezett Orbán Viktor miniszterelnök, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Hatala József országos rendőrfőkapitány és Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató is, akik a védelmi szakemberekkel együtt a gáthoz mentek.

Kolontáron a rendőrök házról házra járva ellenőrizték, hogy mindenki elhagyta-e otthonát. A néptelenné vált utcákon csak tűzoltók, katonák és mentősök tartózkodnak. A község lakosai közül mintegy hatszázan egyénileg hagyták el a falut, száznál kevesebben vannak az ajkai sportcsarnokban kialakított befogadó állomáson.

A miniszterelnök az ajkai tűzoltóságon tartott délelőtti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a vörösiszap zagytározója valószínűleg újra be fog dőlni, így félmillió köbméter iszap ömölhet ki, ezért menekítették ki Kolontár lakosait. Orbán Viktor közölte, hogy aki nem akar visszamenni az otthonába, annak vagy felkínálnak egy házat az ország különböző pontján egy már elkészített gyorslistáról, vagy a katasztrófa által érintett település újjáépítendő részén kap új otthont.

A kormányfő ismertette, hogy egy négy-öt méter magas védőgát megépítésével próbálják elterelni az esetlegesen kiáradó iszapot, megóvni az emberek életét és értékeit. A 400 méter hosszú, kőből és földből épített gáttal kettészelik a települést, hogy az alacsonyan fekvő területeken esetleg átfolyó újabb iszaplavina ne veszélyeztesse a hét eleji katasztrófában épen maradt házakat. A gát a település közepén húzódik majd, egészen a 8-as útig.

A nap végére azonban megnyugtató hírek érkeztek. Az MTI-nek nyilatkozó szakemberek szerint ha az időjárás is kegyes lesz, jó esély van arra, hogy elkerüljék a gátszakadást, ugyanis a szombat délutáni mérések azt mutatták, a repedés sokkal kisebb mértékben nőtt, mint amekkorával számoltak.

Kármentő alap

Mivel Kolontárt és Devecsert lezárták, ezért ellehetetlenült a helyszínen az állatok mentését végző szervezetek munkája. Devecser kiürítésére öt vasúti szerelvényt állítottak készenlétbe a helyi vasútállomáson, és Győrben több sportcsarnokot felkészítettek a lakók fogadására. Elhangoztak olyan információk is, miszerint nem kell a tározó újabb kiömlésétől tartani, a lakókat azért evakuálták, hogy gyorsabban haladjanak a gátak építésével.

Orbán Viktor miniszterelnök délután a Parlamentben bejelentette, hogy a kormány kármentő alapot hoz létre a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére. A pénzek összegyűjtésében George Pataki, magyar származású amerikai politikus is segíteni fog.

A Mal Zrt. napközben közleményt adott ki, amiben újfent hangsúlyozták, hogy a társaság minden szabályt betartva működött, és az elmúlt tíz év alatt 30,3 milliárd forintot költött karbantartásra. Orbán Viktor hétfőn a parlamentben számol be a katasztrófáról, és amíg a mostani vészhelyzetet nem hárítják el, nem tárgyalnak a gyár újranyitásáról.

Új lakópark, földcsere

A devecseri lakossági fórumon elhangzott, hogy a városban már kárpótlási terv is kezd körvonalazódni, amit a polgármester Orbán Viktorral is egyeztetett. Eszerint a sérült lakóházak tulajdonosainak három lehetőséget ajánlanak fel: kapnak készpénzt, amiből házat vásárolhatnak vagy a devecseri önkormányzat segít nekik házat vásárolni vagy egy új lakóparkba költözhetnek, amit Devecser egy magasabban fekvő részén építenek majd. Pontosabb részletek még nem ismertek.

Az iszappal elöntött területeket a tervek szerint ledózerolják és ott egy földcsere után ipari parkot létesítenek. A város azt várja, hogy ennek építésében a MAL Zrt. is segít majd. Az ipari parkkal új munkalehetőségeket is szeretnének teremteni.

A Devecserhez tartozó, károsodott mezőgazdasági földterületek gazdáinak várhatóan fel fogják ajánlani, hogy cseréljék a földjüket a devecseri állami gazdaság még meglevő földjeire. Az elcserélt, iszappal telített földeket a tervek szerint tíz évig nem fogják mezőgazdasági munkára használni, hanem biomasszának való füvet telepítenek rá.

Veszélyes felporzás

Az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározójának sérüléseit és vízszintjét helikopterekkel ellenőrzik, ezek ismeretében döntenek a szükséges védekezési munkálatokról. A légi rendészet MD-500 típusú helikoptere egy mentőcsövet ereszt a tározóba, hogy megmérje a folyadék sűrűségét, ennek alapján tudják meghatározni a szakemberek, hogy egy gátszakadásnál hány százezer köbméter iszap zúdulna a veszélyeztetett körzetbe.

A szakemberek szerint a tározóban lévő vörösiszapnak sokkal kevesebb a víztartalma annál, mint ami hétfőn kizúdult, de a sűrűbb folyam nagyobb veszélyt jelenthet, ezért is fontos az evakuálás. Hétfőn körülbelül negyven perc alatt öntött el három települést a sárfolyam, hét ember halálát okozva. A katasztrófában csaknem 150 ember szenvedett égési sérüléseket az erősen lúgos tartalmú iszaptól, egy embert pedig továbbra is keresnek.

A katasztrófavédelem kirendelt parancsnoka a devecseri fórumon beszélt a felporzás nevű jelenségről is. Mint mondta, a száradó iszapból keletkező por nehézfémtartalma nem magas, viszont lúgos kémhatása miatt veszélyes, ha nyálkahártyával érintkezik. A por egészségügyi határértéke a hét eleji esőzések miatt még az egészségügyi határérték alatt van, de ahogy szárad az iszap, úgy lesz egyre több por a levegőben, ezért várhatóan egyre jobban sietni kell a munkálatokkal.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport