A Fővárosi Bíróság elnöke bocsánatot kért

2010.10.13. 13:02 Módosítva: 2010.10.13. 14:33
A Fővárosi Bíróság elnöke a parlament jogsértéseket vizsgáló albizottságának szerdai ülésén megkövette azokat, akik többet töltöttek előzetesben, mint indokolt volt. Ugyanakkor közölte, hogy egyetlen bíró ellen sem indul eljárás.

„A Fővárosi Bíróság nevében megkövetek minden állampolgárt, aki az esetleges felületes bírói munkavégzés miatt egy nappal is többet töltött a személyes szabadságot korlátozó intézkedés hatálya alatt, mint ami indokolt volt” – mondta Gatter László, az FB elnöke a parlament jogsértéseket vizsgáló albizottságának szerdai ülésén. A bíróság vezetője ugyanakkor közölte, hogy a büntetőkollégium vezetőjének, Frech Ágnesnek a jelentése alapján nem látott és nem lát lehetőséget fegyelmi eljárásra, nem látott és nem látja annak a törvényes lehetőségét, hogy a bírákat a korábban hozott döntések miatt felelősségre vonják.

A kollégiumi anyag „nem adott muníciót arra”, hogy fegyelmit vagy szakmai alkalmatlansági vizsgálatot kezdeményezzen bírók ellen, a jelentés ugyanis nem vetette fel senkinek sem a személyes felelősségét. „E nélkül pedig, ha bírákat szakmai döntések miatt felelősségre vonnék, az a jogállam vége lenne.”

Bodor Tibor, a Pesti Központi Kerületi Bíróság csoportvezető bírója a bizottsági meghallgatáson tagadta, hogy bármi köze lett volna a bírók utasításához. "Eszem ágában" sem volt utasítani a kollégáimat, "abszolút értelmetlen dolog" lett volna - mondta Bodor Tibor, a Pesti Központi Kerületi Bíróság csoportvezető bírója a parlament jogsértéseket vizsgáló albizottságának szerdai ülésén.

A csoportvezető bírót azért hallgatták meg, mert több forrás is azt nyilatkozta a bizottság tagjainak, hogy ő volt az, aki eligazítást tartott a bíróknak, mielőtt döntöttek volna a 2006 őszén előállítottak előzetes letartóztatásáról. Bodor Tibor közölte: az ő csoportjuk a bíróság elé állítással foglalkozott, és nem az előzetes letartóztatások elrendelésével.