Magyarország grafikonokban

2010.10.20. 02:24

Hány gyerek fogan ma? Mennyien mennének haza az otthon hagyott mobiltelefonjukért a munkahelyükről? Végignézhető-e a Sátántangó a Hidasnémeti-Magyarbóly vonatút alatt? Egész napos adatfolyam a magyarokról a statisztikai világnap alkalmából.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedden éjjel 22 és szerda hajnali 3 óra között utazik a legkevesebb utas a MÁV belföldi járatain - tudtuk meg a társaságtól, ami nem meglepő, mert ekkor vonat is alig megy. A legtöbben péntek délutánonként, 14-18 óra között vonatoznak.

  • Hajnali fél hatkor kezdenek a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. hulladékbegyűjtői a Nagykörúton belüli és a rövidesen nagyforgalmú területeken. Naponta 300 jármű gyűjti a szemetet a fővárosban, ebben benne vannak a klasszikus, vegyes hulladékot szállító kukásautók mellett a lomtalanítást, kerti zöldhulladék begyűjtést, szelektíven gyűjtött hulladékot szállító járművek is.

     

    Forrás: Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.

  • Tavaly 2,5 millióan fordultak meg kórházakban, átlagosan nyolc napig ápolták a betegeket. Ez majdnem egy nappal kevesebb, mint tíz éve, az örvendetes fejlemény valószínűleg az egynapos betegellátás felfutásának köszönhető.

     
  • Tavaly összesen 15360 embert ébresztettek valamelyik büntetésvégrehajtási intézeben. Közülük 10 590 volt elítélt, 4 502 előzetes letartóztatásban, 186 kényszergyógykezelt és 82 elzárásra beutalt volt.

     

    Forrás: KSH

  • Korán kellett kelnie annak, aki átszállás nélkül a legtöbb időt tölti ma Magyarországon vonaton. Hidasnémetiből fél hét után pár perccel indult egy vonat, hogy 7 óra öt perccel később, délután 13:41-re érjen Magyarbolyra. Ezalatt 515 kilométert megtesz meg. Van egy ennél is nagyobb türelmet igénylő vonat, de az csak nyáron jár Záhony és Keszthely között, reggel 3:55-kor indul, és 9 óra 19 perc alatt ér el a Balaton nyugati partjára. Ezalatt 526 kilométert gyűr le.

     
  • Korábbi felméréseinkből kiderült, hogy nagyon sokan használják a mobil ébresztő funkcióját, ezért egyáltalán nem lepődünk meg a Vodafone kérdőívének eredményén: a mobilozók harmada először a mobiljára néz rá reggel. Egészen biztos, hogy ez nemcsak a Vodafone, hanem a Telenor és a T-Mobile ügyfeleire is igaz, tehát több millió magyar nyomja meg a menügombot az első korty kávé lenyelése előtt.

     

    (Forrás: a Vodafone 750 fős mintán készült, és nem reprezentatív kutatása.)

  • Reggel hétre minden nap elkészül az állatkerti takarmánykonyhában a majompogácsa, a főtt burgonya, a tejbegríz és a madaraknak készített lágyeleség. Ezeket a takarmányokat központilag készítik elő, nem az egyes állatházakban. (forrás: Fővárosi Állatkert)

    chart takarmany 2008.png
  • A nyolcórás kezdés ellenére a legtöbb iskolába már háromnegyed nyolcra be kell érni. Tavaly összesen 774 ezer általános iskolás indult el reggelente. 558-an 18 és 22 év közöttiek voltak.

     

    Forrás: KSH

  • Dugó van az utakon, mint minden reggel.

     

    Forrás: KSH

  • Reggel háromnegyed nyolckor van a rádiós hallgatottság első csúcsa, vagy másképpen az első tüske a hallgatottsági grafikonon. Ilyenkor Magyarország autóban ül, sőt nagyrészt a dugóban, és a reggeli műsorokat hallgatják.

    A két új rádióadó, a Class FM és a NeoFM indulása után hónapokig kérdés volt, hogy melyik csatornát hallgatják reggelente többen, a pr-osztályok különböző, össze nem vethető számokkal dobálóztak, és a keveredést megkönnyítette, hogy éppen év elején váltotta fel a mérést végző Szonda-Ipsos régi naplós módszert az új, modernebb, telefonos és emailes lekérdezésen alapuló rádiós hallgatottságmérés.

     

    A helyzet azóta sem sokat változott a NeoFM Bumerángja még mindig fej-fej mellett halad a ClassFM Morning show-jával. És eközben még mindig a Kossuth Rádió a legnépszerűbb.

  •  
  • Nincs olyan szigorú érkezési időpont, mint az iskolákban, leginkább a szülők munkakezdésén múlik, hogy mikor érnek be az óvódások. Tavaly 328 ezren voltak, egy csoportban átlagosan 22,8-an.

     
  • Tiniautókkal állunk és várunk.

     

    Forrás: KSH

  • Ön hányra jár dolgozni?

  • A három év alattiak 8,9 százaléka volt bölcsődés 2009-ben. Igény többre is lenne, és a bölcsődék befogadóképessége is nő évről évre, tavaly mégis 5639 gyerek felvételét férőhely hiányára hivatkozva utasították el.

     
  • A rádiók is a 18-49 év közötti korosztályt értékesítik, a korcsoport hallgatottsága alapján fizetnek a hirdetők. A Szonda-Ipsos adataiból jól látszik, hogy a reggeli műsorsávban, ez elmúlt hat hónap hallgatottságának átlagát nézve nincs különbség a Boros-Bochkor páros és a Sebestyén Balázs - Vadon János - Rákózci Ferenc trió népszerűsége között: a NeoFM és a ClassFM hallgatottsága közti különbség hibahatáron belül van, vagyis kimondhatjuk, hogy a két rádiót ugyanannyian hallgatják a 18-49 év közöttiek közül.

    A Kossuth hallgatói viszont főleg nyugdíjasok, amit jól mutat, hogy amíg a teljes lakosság körében a legnépszerűbb a reggeli 180 perc, addig az aktív lakosság körében csak a harmadik, és fele annyian sem hallgatják a műsort, mint a Bumerángot vagy a Morning show-t.

     
  • Hogy pontosan statisztikailag melyik percben, azt nem tudjuk, de a KSH szerint 9 és 10 között születik a legtöbb gyerek. Meghaladja a három kilót egy átlagos magyar újszülött, pontosabban 3266 grammos. 1980 óta nőtt a születéskori súly, akkor még csak 3148 gramm volt. Érdekes viszont, hogy az elmúlt két évben, ha csak pár grammal is, de könnyebb gyerekek születtek.

     

    Forrás: KSH

  • A tőzsdeindex október 20-i – vagy, ha az hétvége volt, ahhoz legközelebb eső napi – nyitóértéke az elmúlt tíz évben csak egyszer, a hitelválság kezdete előtt volt a mostaninál magasabb szinten. A válság hatására 2008-ban a négy évvel korábbi szinten volt ezen a napon a nyitóárfolyam.

     
  •  

    Forrás: Millward Brown Hungary – TGI 2009/3-4; 2010/1-2 alapján a Mindshare feldolgozásában

  • Jelenleg 84266139 hozzászolás található a fórumon,  ez összesen 24Gb-ot jelent, az eléréshez szükséges indexek további 15GB-ot foglalnak.

  • A nemrég megszüntetett Egészségbiztosítási Felügyelet a hazai kórházakról készült kérdőíves felmérésében az ellátórendszert egészen az apró részletekig feltérképezte. Az adatok a 2010-es kórházi Indikátorrendszerből származnak. A fanszőrzet kórházi borotválása sok szülő nőnek megalázó élmény volt, de tegyük hozzá, a divat hatására és a kozmetikák kiszélesedő szolgáltatásainak köszönhetően ezt a műveletet ma már jellemzően nem a kórházakban végzik.

     
  • A devizapiacokon nincs olyan szigorú értelemben vett zárva és nyitva tartás, mint a tőzsdén, a kereskedés lényegében 24 órán át folyamatosan zajlik. A forintunkkal azonban főleg abban az időszakban kereskednek intenzíven, amikor nálunk munkaidő van. Az euró még sosem volt olyan drága október 20-án reggel, mint ma.

     
  • Reggelente már egy ideje inkább Liptai Claudiával kelnek a nézők és nem Liluval, a fogmosás közben már több mint három hónapja a legtöbben a Mokkára kapcsolnak, és nem az RTL Klub Reggelijét. A hajnali tévézés az RTL Klub szerint költséges, és nem érdekli a hirdetőket sem, ezért a csatorna költségcsökkentésre hivatkozva nyár óta csak hétkor kezdi a bulvártémákkal foglalkozó stúdióműsort, a Tv2 meg erre azt szokta válaszolni, hogy az RTL egyszerűen nem találta meg az egyensúlyt a celebek és a politika között, ezért vesztett a reggeli idősávot.

    Akik félálomban, kávés bögrével a kézben háttértévéznek, éveken át üveges szemmel az M1-re kapcsoltak. A Napkelte kirúgása óta azonban a közszolgálati tévé már reggel sem érdekel senkit.

     
  • A pesti tőzsdén négy nagy forgalmú, úgynevezett blue chip részvény van. Ezek adják a részvényindexet meghatározó BUX kosár 92,24 százalékát.

     
  • Korai-e a nyolcas iskolakezdés?

  • Elkezdődtek a műtétek a kórházakban.

     
  • A bloggerek alapvetően alszanak éjszaka és nem nézik a Barátok köztet, ezt tudjuk kiolvasni abból, hogy hajnali 3-4 között a legkisebb (0,38%) és este 20-21 (6,47%) között a legerősebb időszak a blog.hu-n.

  •  

    Persze egészen más a helyzet, amikor véletlenül otthon hagyják a mobilt, a felük vagy idegeskedne a nem fogadott hívások miatt, vagy visszamenne megpróbálná megszerezni a készülékét. Egyébként az idegeskedők nagyobb része nő (65%), míg a férfiak hajlamosabbak hazamenni a mobilért (52%).

     

    A Vodafone kutatása 750 fős mintán készült, és nem reprezentatív.

  • Tíz évvel ezelőtt még 38 ezren voltak betegszabadságon átlagosan naponta, ma a statisztika szerint 29 ezren maradtak otthon.

  • Aki a köztársaság kikiáltása előtt három nappal, 1989. október 20-án vett frankot, az a Bokros-csomag idejére megháromszorozta a forintban számolt megtakarítását (mostanra pedig meghatszorozta). Aki viszont frankban adósodott el, egyetlen októberben sem állt még olyan rosszul, mint most.