Egyszer kell csak sorban állni, ha gyerek születik

2010.11.02. 13:04
Egyablakos rendszert, érthető törvényeket és nagyon kedves hivatalnokokat ígért Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének rendezvényén, amelyen az új közigazgatási rendszert népszerűsítette. Az Alkotmánybíróság jogkörének megnyirbálásáról nem volt hajlandó véleményt mondani a miniszter.

„Amikor valaki előzés közben leszorít az autójával az útról, akkor arra gondolok, lehetséges, hogy néhány perccel korábban megalázták őt egy hivatalban. A társadalom frusztrációjára is hat, hogyan megy az ügyintézés egy országban” – mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter kedd délelőtt. A miniszterelnök helyetteseként is működő Navracsics a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének vendégeként beszélt a közigazgatási reformról.

„Az ország versenyképességét kell segítenie minden új elemnek” – igyekezett a munkaadóknak is vonzó perspektívát mutatni. Januártól működnek már az új megyei kormányhivatalok, amelyekben könnyebb és gyorsabb ügyintézést ígért a miniszter. Az összes államigazgatási feladat egy ablak mögé dugása hosszabb folyamat lesz, és fokozatosan szervezik meg.

Első körben a jelenleg 36 dekoncentrált állami szervből 15-öt költöztetnek össze az új kormányhivatalokba. Összeszervezik például a közlekedési hatóságokat, az ÁNTSZ-eket, az egészségügyi pénztárak kirendeltségeit és a munkaügyi felügyelőségeket.

Egy ablak

A megyei jogú városokban januárban nyíló hivatalokban Navracsics ígérete szerint egyetlen beadvánnyal el lehet majd intézni minden papírt, ami egy új gyerek születésekor szükséges (most a TB-kártyát, a családi pótlékot, a gyást, a gyerek lakcímkártyáját mind külön irodákban, külön űrlapokon, és külön mellékletek beadásával lehet csak elintézni). A hivatalok ezentúl egymás között elintézik az igazolások beszerzését, ígérte a miniszter.

Navracsics előadásában jelezte, hogy a világ éppen most számol le azzal a tévhittel, hogy az államnak kicsinek kell lennie, és a közigazgatás egy szükséges rossz. A miniszter szerint a versenyképesség javításához erős és hatékony állam kell.

A csúcsminisztériumok például azért kellettek, hogy a miniszterek ne ágazati lobbisták legyenek, hanem már a kormányülések előtt konszenzust teremtsenek a hasonló területek érdekei között.

Kedves emberek a pult mögött

A megyei kormányhivatalok a hatékonyság növelésére hivatottak. Az ügyintézés egyszerűsítése mellett az ügyfélszolgálatokon dolgozók hozzáállásán is javítani kell, ezért ezeken a munkahelyeken teljesítményelvű értékelés lesz. „Most ügyfélelhárító kultúra van, ahol a hivatal veszélyt lát az ügyfélben” – mondta Navracsics. Ezért az új kormányhivatalok ügyfélszolgálatosai külön képzést kapnak emberi kapcsolatok és krízishelyzetek kezeléséről.

A jogszabályokat pedig átláthatóbbá kell tenni, egyszerűsíteni tervezi a kormány több eljárás menetét is. Ugyanakkor Navracsics szerint a jogszabályok nyelvezetét is módosítani kell, hogy egy átlagos műveltségű ember is azonnal megértse, hogy mik a jogai és kötelességei.

Az Alkotmánybíróság nem ide tartozik

Az előadás végén a Reuters tudósítója megkérdezte Navracsics Tibort, hogy mit gondol az Alkotmánybíróság jogkörének tervezett korlátozásáról, és megszavazza-e a módosítást. Navracsics nem válaszolt a kérdésre, mondván az nagyon távol áll előadása témájától. A múlt héten az Index megkeresésére sem volt hajlandó beszélni a parlament által ma tárgyalandó, Lázár János fideszes frakcióvezető által benyújtott javaslatról. „Az Országgyűlés feladata, hogy ezzel kapcsolatban döntést hozzon” – üzente múlt csütörtökön.