Nukleáris hulladékot szállító szerelvény haladt át Magyarországon

2010.11.20. 15:08 Módosítva: 2010.11.20. 19:58
Egy Belgrád kutatóintézetből indítottak útnak nukleáris hulladékot tartalmazó konténereket, amiket szombaton szállították át Magyarországon. A kiégett fűtőelemeket Szlovénián át Oroszországba viszik.

Veszélyes anyagot szállító védett vonatszerelvény haladt keresztül szombaton Magyarországon, aminek biztosítását a rendőrség végezte - erősítette meg az ORFK Szóvivői Irodája.

Bevetési ruhába öltözött és sárgamellényes rendőrök, valamint géppisztolyos kommandósok zárták le a kiskunhalasi állomás peronjait, valamennyi vasúti átjárót és felüljárót (Fotó: Pozsgai Ákos)
Bevetési ruhába öltözött és sárgamellényes rendőrök, valamint géppisztolyos kommandósok zárták le a kiskunhalasi állomás peronjait, valamennyi vasúti átjárót és felüljárót (Fotó: Pozsgai Ákos)

Sugárzó anyagokra figyelmeztető jelzés

A szerelvény nagyjából harminc vagont húzott, az elejére kettő, a közepére és a végére egy-egy szerb, belgrádi jelzésű személyszállító kocsi volt akasztva - bennük civilek és kommandósok -, a többi vagonon összesen tizenöt konténer volt. A kék konténereken jól látható volt a sugárzó anyagokra figyelmeztető sárga-fekete jelzés.

A Magyar Szó vajdasági lap internetes kiadása szerint Milutin Mrkonjić infrastrukturális miniszter bejelentette, hogy harminckét konténernyi atomhulladékot szállítottak át tegnap délután a szabadkai Azotarába a belgrádi Vinča (ejtsd: vincsa) Intézetből.

Az intézet Belgrád déli peremén, a városközponttól 15 kilométerre található, két kilométerre a Dunától, a hétezer éves - neolitkori - leleteket is tartalmazó Vinca régészeti lelőhely közelében. 1948 januárjában alapították Fizikai Intézet néven, és néhány éven belül az atomipari kutatások elismert központja lett. A Vinča intézet területén jelenleg többek között két nukleáris reaktor, egy részecskegyorsító, egy ipari méretekben atomenergiát termelő üzem, 16 kutatólaboratórium és egy könyvtár működik.

DVETT20101120003

A nukleáris hulladékot szállító konténereket tizenhét kamion vitte Szabadkáig, ahova szombat reggel hat órakor érkeztek meg, és ahol vonatra rakták. Innen Magyarországon át a szlovéniai Koper kikötőjéig viszik, ahonnan hajón indítják útnak Oroszországba. A Press belgrádi lap úgy tudja, az év végéig összesen 8 ezer használt radioaktív fűtőelemet szállítanak a Vinca kutatóintézetből Oroszországba.

A magyar rendőrség a megerősítésen kívült nem közölt részleteket a szerelvényről. Az Index megkeresésére azt sem árulták el, hogy milyen útvonalon halad a vonat, sem azt, hogy hol és mikor hagyja el az ország területét, vagy hogy mit szállít.

Útvonal

A teherszerelvény megállás nélkül haladt át a kaposvári vasútállomáson pár perccel 14 óra előtt, Csurgón át Gyékényes felé tartva. A vonat néhány perccel fél négy előtt haladt át a Somogy megyei Gyékényesen és fordult Murakeresztúr irányába, majd öt óra után elhagyta Nagykanizsát is. A szerelvény nagy sebességgel robogott át kora este Zalaszentivánon, hogy Bajánsenye-Hodosnál lépje át a magyar-szlovén határt.