Már 280 ezer hektár van víz alatt

2010.12.07. 16:07 Módosítva: 2010.12.07. 16:50
Több mint 280 ezer hektár földterületet árasztott el belvíz - közölte Illés Zoltán környezetügyi államtitkár. A belvíz sújtotta területekből 160 ezer hektár mezőgazdasági terület.

A belvízi védekezés naponta 63 millió forintba kerül. Vas megyében, Csákánydoroszló és Felsőmarác között le kellett zárni egy utat.

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság valamennyi belvízvédelmi öblözetében készültségi fokozat van érvényben - közölte Csont Csaba az igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője. Az elmúlt 24 órában 16 szivattyútelep mintegy kétmillió köbméternyi vizet emelt át a befogadó folyókba. Másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben a Bodrogközben és a dél-borsodi térségben, elsőfokú a Taktaközben, illetve a hevesi területeken.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs már a múlt héten figyelmeztetett arra, hogy a talajok már teljesen telítettek, nem tudnak több csapadékot befogadni, így csapadékos időjárás esetén rendkívüli belvízre kell számítani.

Hetven éve nem mértek ekkora csapadékot Magyarországon: 943 milliméter eső hullott, ami több mint hatvan százalékkal haladja meg a sokéves, 581 milliméteres átlagot.

Az előrejelzések szerint folytatódik a változékony, csapadékos időjárás, de csütörtökön lehűlés jön, az esőt egyre nagyobb területen havazás váltja fel.