Csongor
2 °C
15 °C

A rektoroknak nem tetszik a KDNP-s felsőoktatási koncepció

2010. 12. 09. 17:41
A Hoffmann Rózsa vezette oktatási államtitkárság által bemutatott új felsőoktatási koncepció több ponton kidolgozatlan, véli a Magyar Rektori Konferencia. A rektorokból, főiskolai vezetőkből álló testület információink szerint azt javasolja, hogy a koncepciót tárgyalják újra, és csak ezután nyújtsák be a kormánynak.

A hazai felsőoktatási intézmények vezetőiből álló Magyar Rektori Konferencia állásfoglalása szerint a felsőoktatás átalakításáról készült tervezet számos előremutató és az oktatás minőségét erősítő elemet tartalmaz, de nincs mögötte átfogó koncepció. A rektorok a szöveget több ponton kidolgozatlannak tartják, és több ellentmondásra hívták fel a figyelmet.

Véleményük szerint a koncepció egyes elemei kormánydöntést igénylő oktatáspolitikai elveket fogalmaznak meg, mások oktatásszabályozási részletkérdésekkel foglalkoznak. A rektorok úgy látják, a javaslat korlátozná az egyetem autonómiáját és kidolgozatlan a finanszírozás rendszere is.

A rektori konferencia felhívja a figyelmet arra, hogy az ágazat nehezen viseli el az ötévenként átfogó változtatásokat. Azt kérik ezért, hogy az eddigi társadalmi vitában elhangzott javaslatokat építsék be a tervezetbe, s a szöveget újra tárgyalják meg a felsőoktatás szereplőivel, mielőtt a kormány elé terjesztik.

Szegeden nyaralok az idén!

Szegedi élménybeszámolóddal most egy családi nyaralást nyerhetsz!

Balatoni nyár

Gondoljon már most a nyárra, és foglaljon szállást! 4700 Ft / fő / éjtől