Hétfőn korlátozzák a sajtószabadságot

2010.12.19. 23:22
Alaposan belecsapnak a lecsóba a képviselők a parlament idei utolsó ülésein, elfogadják a sajtószabadságot újraértelmező médiatörvényt, a szociális juttatásokat a rászorulók rendezett életéhez kötő törvényt, a nőket diszkrimináló nyugdíjtörvényt, és talán azt is, ami alapján még könnyebb lesz kirúgni a köztisztviselőket. Ha minden jól megy, még költségvetése is lesz az országnak.

December 20-21-én és 22-23-án is ülésnapot tart a parlament, amely utolsó két ülésnapján egyrészt dönt a jövő évi költségvetésről, illetve elfogadja a sajtószabadságot súlyosan korlátozó médiatörvényt is.

Emlékművet állítanak a politikai cinizmusnak

Az idei utolsó parlamenti üléseknél némi bizonytalanságot okoz, hogy egyelőre csak a december 20-21-ei ülés napirend ismert, azt nem tudjuk, hogy a másik ülés kétnapos lesz-e, vagy csak december 23-án tartanak egyet, amin a költségvetés zárószavazása lesz napirenden. Kezdjük  azokkal a törvényekkel, amiket még biztos elfogadnak idén.

Ilyen a hétfői ülés napirendjén szereplő két, az önkormányzatokról, illetve a polgármesteri tisztség ellátásának egyes szabályairól szóló törvény, amelyek alapján az alpolgármester megbizatása megszűnik az önkormányzati választás napján, ha nem választják képviselővé. Ha megválasztják, az új képviselőtestület alakuló ülésének napján szűnik meg a megbízatása, illetve a polgármester javaslatára, titkos szavazással, minősített többséggel leváltható. Az önkormányzati törvény módosításával a jövőben a megyei önkormányzatok, megyei jogú városok, a főváros és a fővárosi kerületek közgyűlései több aljegyzőt is kinevezhetnek.

Lehetőség szerint még hétfőn elfogadja a parlament Orbán Viktor, Kósa Lajos, Lázár János és Selmeczi Gabriella politikai nyilatkozatát "a kötelező magányugdíj-pénztári tagok védelméről". A  politikai nyilatkozatnak két hete volt némi jelentősége, amikor még nem volt biztos, hogy az állami rendszerbe visszakényszerített magánnyugdíj-pénztári tagok adómentesen vehetik fel befektetésük inflációt meghaladó hozamát. Azóta ez biztossá vált, így a nyilatkozatnak semmilyen jelentősége nincs.

Szép szál magyar legények

Elfogadják a Magyar Honvédségről szóló törvény módosítását, ennek lényege a tartalékos haderő felállítása, és mindannyiunk nagy örömére az első adag szép száll, fess önkéntes tartalékos már le is tette az esküt. Hogy mi lesz, azt ebben a cikkben írtuk meg.

Megszavazzák a nők negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulását lehetővé tevő törvénymódosítást is, ami a kormány szerint a nők megbecsüléséről, ellenzői szerint a kormány ókonzervatív családfelfogásáról szól.

Hasonló felfogást tükröz a szociális, gyermekvédelmi, fogyatékosügyi és foglalkoztatási tárgyú törvények módosítása is, mely alapján újra három évig jár a gyes, de csak korlátozottan lehet mellette dolgozni. Az a munkanélküli, aki nem tartja rendben a lakását, udvarát, búcsút mondhat a szociális juttatásnak. A rezsi kifizetéséhez csak olyanok kapnak segítséget, akiknek nincs vagyonuk. A gyermekétkeztetés drágul, a tanyagondnokokból is közfeladatot ellátó személy lesz, a segítséget kérő fiatalkorú drogosok megússzák a lebukást a szüleik előtt. Módosítják az egészségügyi törvényeket is.

Annyi az óriásplakátoknak

Elfogadják a közlekedési tárgyú törvények módosítását is, ennek értelmében a jövőben tilos lesz  az utak mellett 4 négyzetméternél nagyobb reklámtáblákat, óriásplakátokat felállítani, a légiközlekedési bírság 3 millióról 100 millióra emelkedne, be lehet kamerázni a buszokat és vonatokat, a KRESZ-tanfolyamot pedig távoktatásban is el lehetne végezni.

Amennyiben a parlament megszavazza az eltérést a házszabálytól, még hétfőn módosíthatják a Nemzeti Kulturális Alapról szóló törvényt, melynek értelmében a jövőben akár társasházak is pályázhatnak az alapnál forrásokhoz, például akkor, ha műemléki védelem alatt állnak.

Még mindig nagy a vész

Szintén hétfőn dönthet a parlament a kolontári iszapömlés után kihirdetett vészhelyzet meghosszabbításáról, aminek az a lényege, hogy a kormány által a katasztrófa felelősének kikiáltott Mal Zrt. addig maradhat állami ellenőrzés alatt, amíg a vészhelyzet tart.

A kormány a Mal vagyonából akarja megtéríteni a károkat, így a kártérítés lezárultáig minden bizonnyal kénytelen lesz fenntartani a vészhelyzetet is, hiszen bíróság még nem állapította meg a Mal Zrt. felelősségét.

Amit talán még idén elfogadnak

A határozathozatalok mellett tárgyalják több törvényjavaslat módosító indítványait is, ezek közül jópárat még az idén, a még ismeretlen napirendű utolsó parlamenti ülésen el is fogadhatnak.

Ilyen a köztársaság 2011. évi költségvetése is, amit muszáj még az idén elfogadni, ám a hétfő-keddi ülésen még csak a módosítókról szavaznak.

Ilyen lehet a köztisztviselők kirúgását még tovább könnyítő két törvényjavaslat is, melyek módosító indítványairól szintén hétfőn szavaznak. A két törvényjavaslattól bővebben olvashat itt

Hétfőn szavaznak a sporttörvény módosításához benyújtott módosító indítványokról is. A javaslat lényege, hogy a sportcélú állami támogatásokról a jövőben újra a Magyar Olimpiai Bizottság dönthet, és folyósíthatja is az összegeket.

Szavaznak a társasházi törvényhez, a cégjogi és társaságjogi törvényekhez, a bíróságok hatékony működését és a bírósági eljárások gyorsítását célzó törvényekhez, illetve az ezekhez kapcsolódó, a bíróságok elnevezéséről, székhelyéről és illetékességi területükről szóló törvényekhez benyújtott módosító indítványokról is, és szerepel a napirenden a határon túli magyarság támogatására létrehozott legújabb alapról, a Bethlen Gábor Alapról szóló törvényjavaslat is.