Nem tudni, hogy döntött Schmitt a médiatörvényről

2010.12.30. 13:36 Módosítva: 2010.12.30. 14:29
Még mindig nem tudni, aláírta-e a köztársasági elnök a sokat támadott médiatörvényt. A december 30-i Magyar Közlönyben nincs benne a január elsejétől hatályosnak szánt jogszabály, aminek kihirdetését az Országgyűlés sürgősséggel kérte.

Egyelőre nem tudni, Schmitt Pál köztársasági elnök aláírta-e a médiatörvényt. A sokat vitatott és éles külföldi bírálatokat is kiváltó törvény január elsején lépne hatályba, de ehhez az elnöknek alá kellene írnia. Ha nem írja alá, akkor az Alkotmánybírósághoz küldheti, vagy visszadobhatja a parlamentnek.

A törvényt december 21-én hajnali fél négykor fogadta el a parlament. Kövér László házelnök 23-án írta alá, és a parlament sajtóosztálya szerint aznap továbbították a köztársasági elnöknek aláírásra. Mivel a parlament sürgős kihirdetést kért az elnöktől, ezért Schmittnek öt naptári napja volt, hogy döntsön a törvény sorsáról. Ilyen esetekben a kézbesítés a nulladik napnak számít, vagyis a határidő 28-án, kedden lejárt.

A köztársasági elnök hivatalánál hiába érdeklődtünk, hogy milyen döntés született. Azt tanácsolták, figyeljük a Magyar Közlönyt, ahol aláírás után megjelennek a kihirdetett törvények. Figyeltük, és a csütörtöki (30-i) közlönyben nem jelent meg a médiatörvény.

Mivel a Köztársasági Hivatal egyelőre nem adott ki közleményt Schmitt döntéséről (ha az aláírás helyett másként dönt, azt így hozzák nyilvánosságra), a törvény vagy az év utolsó napján jelenik meg a közlönyben, vagy nyilvánvalóvá válik, hogy Schmitt alkotmánysértést követett el, amikor nem döntött határidőn belül.

Schmitt egyébként dolgozik, a költségvetési törvényt például aláírta, az meg is jelent a csütörtöki közlönyben.