Ötszereplős lesz a választás

2010.09.03. 17:32 Módosítva: 2010.09.03. 18:45
Négy főpolgármester-jelölt gyűjtött elég kopogtatócédulát, ám az LMP-s és a Jobbikos jelölteknek még nem hitelesítették a szelvényeit. A 23 fővárosi kerületben a Fidesz és az MSZP csatázik, a Jobbik 16, az LMP 10 városrészben szólhat bele a küzdelembe. 8848 polgármester-jelölt indul, ebből a Fidesz egyedül vagy mással közösen kétezret ad. A Jobbik 218, az MSZP 193, az LMP 26 jelöltet tudott állítani a péntek délutáni adatok szerint.

Péntek délután négy órakor lejárt a főpolgármester-jelöltek bejelentésére rendelkezésre álló határidő. A már nyilvántartásba vett MSZP-s Horváth Csaba és Fidesz-KDNP-s Tarlós István mellett mellett a Jobbik Staudt Gábor és az LMP-s Jávor Benedeknek van esélye felkerülni a szavazólapra. A Jobbik és az LMP is bejelentette főpolgármester-jelöltjét az előírt péntek délután négy órai határidőig. A Jobbik mintegy 33 ezer, míg az LMP mintegy 31 ezer ajánlószelvényt adott le a Fővárosi Választási Irodán.

Ez azt jelenti, hogy négy párt jelöltje versenghet a főpolgármesteri cím elnyeréséért, abban az esetben, ha a Jobbik és az LMP ajánlószelvényei között legalább 28150-28150 érvényes ajánlást találnak.

A többi jelölt elbukott a 28 ezres küszöbben. Schmuck Andornak, az MSZDP jelöltjének 2000 szelvény hiányzott. Mándi Sándor, az MDF jelöltje 19 ezer cédulát gyűjtött. Leadta összegyűjtött ajánlószelvényeit a Kétfarkú Kutya Párt jelöltje is, ám állításuk szerint mindössze 2692-t, így azok bizonyosan nem elegendőek ahhoz, hogy a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vegyék.

A fővárosi kerületek mindegyikében indított jelöltet a Fidesz, az MSZP a XXIII. kerületet kivéve szintén. Egyetlen helyen, a XIII. kerületben csak ketten indulnak a kerületvezetői székért. A két párt csatájába 16 kerületben tud beleszólni jobbikos politikus, tízben pedig LMP-s.

Két olyan kerület van, a X. és a XIV., ahol öten versengenek a polgármesteri posztért. A X. kerületben a négy párton kívül a jelenlegi (volt szocialista) polgármester, Verbai Lajos függetlenként méretteti meg magát. Zuglóban Janicsák Istvánnak, a Z'zi Labor zenekar egykori énekesének sikerült bekerülni a 2. körbe. Ő a Zuglóiak Érdekképviseleti Egyesületének jelöltje.

Verbain Lajoson kívül csak egy független polgármesterjelölt indul még, a XXII. kerületben Szirtes Edit. Egykori szocialista polgármester csap össze függetlenként az MSZP-s és fideszes jelöltekkel a XV. kerületben is. A IX. kerületben civilként indul Gegesy Ferenc jelenlegi polgármester a Fidesz és az MSZP ellen indul.

A Jobbik a külvárosokban erősebb, az LMP a peremkerületekbe ki sem jutott. Eredménye sokkal gyengébb, mint azt a párt előzetesen jelezte.

A valasztas.hu péntek délutáni adatai szerint 8848 polgármester-jelölt vette az első akadályt, jelentős részben függetlenek. A Fidesz önállóan 1136 polgármester-jelöltet indít, a KDNP-vel közösen pedig 921-et, ami azt jelenti, hogy a háromezer település kétharmadán lehet szavazni rájuk.

A Jobbik 218, az MSZP 193, az LMP pedig 26 polgármester-jelöltet állít országosan. A Fidesz és az MSZP küzdelmébe Pécsett beleszólhat LMP-s és jobbikos jelölt, Miskolcon, Győrött, Debrecenben, Szolnokon és Nyíregyházán szintén indul a Jobbik. Szegeden csak két jelölt maradt: egy fideszes és egy szocialista.

Országosan a Fidesz  5252, a Jobbik 3594, az MSZP 2979, az LMP 853 települési önkormányzati jelöltet indít. A Jobbiknak mind a 19 megyében és a fővárosban sikerült listát állítani, a Fidesznek és az MSZP-nek 19 helyen, az LMP-nek mindössze négy megyében.

A Fidesz több mint 1,4 millió ajánlószelvényt kapott  - jelentette be Kósa Lajos, a párt ügyvezető alelnöke. Közölte, a céljuk az volt, hogy a cédulák körülbelül 20 százalékát gyűjtsék össze, ettől azonban elmaradtak, s mintegy 18 százalékot értek el.