Vona rendet vág a somogyi jobbikosok között

2010.09.10. 20:40
A Jobbik elnöke személyes jelenlétével is hozzá akar járulni a Somogyban a párton belül "megbomlott sorok rendezéséhez". A párt volt megyei elnöke az ő megkérdezése nélkül adta le az önkormányzati választásokra vonatkozó megyei és városi listát.

Az önkormányzati választásokra vonatkozó megyei és városi listát "jogosulatlanul" adta le a párt volt megyei elnöke, illetve korábbi listavezetője, anélkül, hogy azt a szabályzat szerint ő pártelnökként véleményezte volna, mondta Vona Gábor Kaposváron, az elnök nélkül maradt megyei választmány ülése előtt.

"Ezt az egyik legsúlyosabb fegyelmi vétségnek tartom a pártban, amit el lehet képzelni" - fogalmazott a Jobbik elnöke, hozzátéve: mindkét említett tisztségviselőt kizárták a pártból.

Örül annak - jegyezte meg Vona Gábor, hogy még a kampány elején kibukott, "olyanok voltak a párt soraiban, akik nem alkalmasak, nem méltók arra, hogy a pártot képviseljék", majd jelezte: a megyei választmányi ülésen mindenkitől azt fogja kérni, hogy mutassanak egységet, és "azt a szégyent, ami érte (...) a megyei Jobbikot, minél hamarabb mossa le magáról".

A választmány elnökének megválasztására vonatkozó kérdésre Vona Gábor azt mondta: álláspontja szerint nem kell mindenképpen most választmányi elnököt választani, ráér ez majd az önkormányzati választás után is. Most a legfontosabb - hangsúlyozta, hogy minél hamarabb indítsák el a kampányt a megyében, találkozzanak a választókkal, "mindenki a maga kis településén végezze a munkáját". A választás után azonban át kell gondolni, hogy miért jutottak ilyen helyzetbe - tette hozzá Vona Gábor.

Arra a felvetésre, hogy hasonló sors vár-e Hegedűs Józsefre, aki a Jobbik kaposvári polgármesterjelöltje volt, de nem tudott  elegendő ajánlószelvényt leadni, Vona Gábor azt mondta: természetesen ez ügyben is lefolytatják a vizsgálatot.

Hegedűs Józsefről egy országos napilap azt írta, hogy három évvel ezelőtti munkahelyén, egy kaposvári középiskolában fegyelmit indítottak ellene szexuális zaklatás miatt. Vona szerint ő nem követett el egyelőre olyan alapszabály-ellenes cselekedetet, mint a volt megyei elnök, vagy a volt kaposvári listavezető, ami miatt ki kellene zárni. Hegedűs József visszalépett, mert nem akart támadási felületet adni - fűzte hozzá a pártelnök.

Kiss Tamás, a Jobbik kaposvári kampányfőnöke az előbbieket azzal egészítette ki, hogy Kaposváron emiatt a 12 választókerületből 11-ben indulnak a párt jelöltjei.