Választási csalásból alaposan kiokították a fideszeseket

2010.09.30. 16:36
Kiskátéval készül a Fidesz a vasárnapi választás technikai nehézségeire. A párt választókerületi elnökei és delegáltjai számára olyan összefoglalót gyártottak, amelyek nemcsak hasznos szabályozási részeket, hanem a „nem kívánatos események” kiküszöbölését célzó jó tanácsokat is tartalmazza. A kormánypárt stábja összegyűjtötte azt is, milyen módszerekkel szoktak csalni a magyar választásokon.

Sok gyanús ügyről érkezett bejelentés áprilisban a parlamenti választás idején a Fidesz Új Demokrácia Központjába, a párt ezért egy több mint 30 oldalas választási útmutatót állított össze, hogy az önkormányzati választáson megakadályozza a visszaéléseket.

A választási kiskáté pontokba szedve foglalja össze a párt delegáltjai számára, hogy a vasárnapi választás különböző szakaszaiban mire figyeljenek a szavazókörökben, és hogyan reagáljanak a különböző eseményekre. A felkészítőből kitűnik, hogy delegáltaknak a párt alternatív választási rendszerét is tájékoztatnia kell a szavazóköri eredményekről azért, hogy „kiszűrhessék az eltéréseket a valóságos eredmények és az országos összesítés között”.

A kiskáté készítői számos csalásfajta ellen igyekeznek felkészíteni a fideszeseket.

Az útmutató a klasszikus módszerek között a láncszavazást, a szavazatvásárlást és a több szavazat egyszerre bedobását említi. A láncszavazásról azt írják, hogy a „bejelentések szerint még idén is igen sok helyen, szervezetten fordult elő”. „A beépített szavazó bement, elkérte a szavazólapot, de csak az üres borítékot dobta be, s a szavazólapot kivitte magával. Kint kitöltötte, majd beküldte az első olyan szavazóval, aki áruba bocsátotta szavazatát. Ő is elkérte a saját szavazólapját, de nem azt, hanem az előzőleg már kitöltöttet tette be a borítékba, s dobta be az urnába, majd a most kapott üres szavazólapot kihozta magával. A lapért és az akcióért cserébe pénzt vagy tartós élelmiszert kapott. A kihozott lapot kint újfent kitöltötték, s beküldték a következő szavazóval.” A javasolt ellenszer az, hogy a gyanú esetén ki kell szűrni, ha valaki üres borítékot próbál az urnába dobni. A szavazatvásárlásra pedig az a hívhatja fel a figyelmet, ha a szavazó a fülkében lefényképezi a szavazólapját, hogy dokumentálja, valóban az előre megbeszélt módon voksolt.

A Fidesz küldötteinek arra is oda kell figyelni, hogy mi csinálnak a többi párt delegáltjai. A névjegyzék lapozgatását ugyanis „általában délután 4 óra tájban szokta a baloldal delegáltja elkezdeni” – figyelmeztet az útmutató. „Megpróbálja már előzetesen azt elintézni, hogy ekkor ő legyen a felelős a névjegyzék ellenőrzéséért. Mikor van egy kis szünet, lapozgatni kezdi a névjegyzéket, s közben általában tréfálkozik a megjelentekről vagy a hiányzókról. Valódi célja, hogy megpróbálja megjegyezni, hogy a törzsszavazók közül kik nem jelentek még meg. A lapozgatás után általában kikéredzkedik egy cigarettára vagy a mellékhelyiségbe, s telefonon vagy SMS-ben továbbadja a megszerzett információt.”

További csalási kísérletek történhetnek még a mozgóurnával is, állítja a Fidesz kiskátéja. A csalási példatárban lehetőségként felsorolják, hogy a választási bizottság tagja nem rögzítették, hogy hová mennek ki, oda is kimentek, ahova nem is kérték őket, vagy azt, hogy a kért külső helyszínen más szavazott a beteg, idős vagy mozgásképtelen választópolgár helyett. Állítólag volt példa a mozgóurna másik urnával történő kicserélésére is.