Lanyha a választási kedv

2010.01.18. 18:22 Módosítva: 2010.01.18. 18:22
Egyelőre kevés hatása van a pártok választás előtti mozgolódásának, a részvételi hajlandóság egyelőre nem emelkedik, a politikai erőviszonyok sem igazán változtak, írja a Népszabadság.

Az előző hónapok emelkedő tendenciája nem folytatódott, januárban nem bővült az MSZP szavazótábora: a választók 14 százaléka támogatja őket - írja a Népszabadság a Szonda Ipsos felmérése alapján.

A Fidesz-hívek aránya is változatlan, ők 35 százalékon állnak. Erősödött viszont a Jobbik, a decemberi 5 százalékról 7-re.

Kisebb az emberek választási kedve, mint 4 éve: a biztos választók aránya 54-ről 43 százalékra esett vissza, ami hátrányos az MSZP-nek. Az MSZP félmillió embert nyerhetne meg, ha meg tudná mozdítani passzív támogatóit.

A Fidesznek már a jelenlegi tábora is elég nagy, de Jobbik és a Fidesz között vívódók létszáma is több százezres. Ebből a csoportból is szerezhetnek szavazókat. A Fidesz támogatók 98 százaléka bízik a pártja győzelmében.

A Fidesz az 50 év alattiak, az MSZP a 60 év alattiak, a Jobbik a 30 alattiak és az érettségizettek körében a legnépszerűbb. Az SZDSZ, MDF, KDNP, LMP és az egyéb pártok a januári állás szerint nem jutnának be a parlamentbe.