A Magyar Demokatikus Charta a Fidesz-kétharmad ellen buzdít

2010.04.16. 14:29
A baloldali-liberális politikusok és közéleti szereplők alkotta szervezet arra kéri a "demokratikus elkötelezettségű" választókat, hogy a győzelemre esélyes MSZP-s vagy LMP-s jelöltet támogassák. Ezzel mindkét párt stratégiájával szembe mennek.

"A választások első fordulója a várakozásoknak megfelelően a magyar
demokrácia alapjait fenyegető Fidesz és Jobbik sikerét hozta. A
második fordulóban dől el, hogy teljhatalomhoz jut-e a Fidesz. Ez csak
akkor akadályozható meg, ha a második fordulóban mindenki, aki még
szavazhat, (...) a két demokratikus párt, az MSZP és az LMP állva maradó, a győzelemre esélyes jelöltjére szavaz" – áll a szervezet pénteki közleményében.

A Magyar Demokratikus Charta szóvivői – Bauer Tamás, Fleck Zoltán, Vásárhelyi Mária és Vitányi Iván – által jegyzett felhívás nyilvánvalóan szembemegy a jelöltjei visszaléptetésére nem hajlandó, szavazóit a párt melletti kitartásra buzdító LMP második fordulós stratégiájával. Az MSZP ugyan visszaléptette négy jelöltjét, de máshol nem bíztatta választóit az LMP-s jelölt támogatására, így a javaslat a szocialisták érdekeit sem tükrözi.

Az egyik aláíró chartás szóvivő, Fleck Zoltán jogszociológus ha a szimbolikus 138. helyen is, de szerepelt az LMP országos listáján. Fleck elismerte, hogy a charta felhívása mindkét párt stratégiájával ellentétes. Mint lapunknak elmondta, az nem a pártoknak, hanem a választóknak szól. "Két demokratikus párt maradt versenyben, nem akartunk sem támogatólag, sem tiltólag fellépni egyik mellett vagy ellen sem, pusztán a racionális döntést ajánlottuk a racionális, demokrata választóknak."

Fleck elmondta, hogy a felhívás egyik párttal sem volt egyeztetve, és pártatlan abban az értelemben is, hogy ahol az MSZP nem lépett vissza és az LMP jelöltje kapott több szavazatot, ott adott esetben azoknak, akik az első fordulóban a szocialista jelöltre szavaztak, most az LMP-re kellene.

Schiffer András, az LMP listavezetője kérdésünkre nem akarta kommentálni azt a felvetésünket, hogy a Charta közleménye gyakorlatilag arra buzdít, hogy a szavazók adott körzetekben, győzelemre esélyesként az MSZP jelöltjét válasszák, ami szembemegy az LMP álláspontjával. A párt korábban egyértelművé tette, hogy semmiféle együttműködésről nem tárgyal az MSZP-vel.

Schiffer azt is elmondta, hogy Fleck nem párttag, és hogy felkérésekor tisztában voltak azzal, hogy a Charta egyik szervezője, belpolitikailag pedig egyes dolgokban nem értenek egyet. Schiffer szerint a közlemény úgy is lehet értelmezhető, hogy a győzelemre esélyes nem az MSZP, hanem az LMP jelöltje.

"Sok olyan jobboldali szavazó lehet, aki Fidesz-kormányt akart, ám ez az első forduló eredményeivel már biztosított. Aki azonban nem támogatja a Fidesz kétharmados többségét, de szocialista jelöltre mégse akar szavazni, annak logikus választás az LMP." Schiffer bízik benne, hogy az állva maradt 13 LMP-snek sikerül összegyűjtenie a demokráciát támogató szavazók voksait.

A charta közleményét aláírók közül Bauer Tamás 1994 és 2002 között az SZDSZ országgyűlési képviselője volt. Vitányi Iván a rendszerváltás óta szocialista képviselő, 1998-2000 között frakcióvezető-helyettes volt.