Fideszes mozgósítók álltak át a Jobbikhoz

2010.02.22. 13:40
Érzékenyen érintette a Fidesz kampánystábját, hogy több, a párt által használt mozgósítási módszerekre kioktatott Fidesz-aktivista állt át a Jobbikhoz. A radikális pártnál mintegy 500 olyan tagot tartanak nyilván, aki a nagyobbik ellenzéki párttól igazolt át, a Jobbik szerint azonban a választási know how terén nincs mit tanulni a konkurenciától.

Fideszes aktivisták és segítőik közül többen átpártoltak a Jobbikhoz – vallotta be Kövér László, a párt országos választmányának elnöke egy múlt heti vitaesten. Kövér szerint ennek az az oka, hogy a Fidesznek 2006-ban, és azóta sem sikerült elzavarni „ezt a leszerepelt kormányzatot", a türelmetlenebb radikális gondolkodású emberek ezért újabban olyan politikai erőt keresnek maguknak, amelyikben a saját vágyaikat látják visszatükröződni.

A választmányi elnök azt állította, hogy a pártváltók nem létszámban jelentenek nagy veszteséget a Fidesznek, hanem az elkötelezettségük miatt.

Az Index információi szerint viszont a kampánystáb is érzékeny veszteségként értékelte a vidéki szervezők „dezertálását”. Az aktivisták korábban részt vettek a pártközpontban tartott oktatáson, ahol a kampányban alkalmazott mozgósítási technikákról kaptak részletes ismertetést, valamint a gyakorlatban is megismerhették a Fidesz szervezeti működését. A szervezők a fideszes know how birtokában mentek a konkurenciához.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke az Index kérdésére azt mondta, nincs tudomása fideszes szervezők átállásáról, de az biztos, az elmúlt években legalább 500 volt Fidesz-tag lépett be a Jobbikba.

Novák szerint a fideszes mozgósítási technikákra nincs szükségük, az alelnök úgy vélte, hogy szervezete versenyképes módszereket alkalmaz. Novák szerint fordított a helyzet, a két nagyobbik párt emelt át programpontokat, és alkalmazott jobbikos technikákat. A Fidesz például a határon túli iskolai kirándulások programpontjával rukkolt elő nemrégiben, az MSZP pedig a jobbikos jelöltek honlapjához kísértetiesen hasonló szerkesztésű oldalakat indított saját jelöltjei számára – állította Novák.