Kövér László: az idén nincs mozgástere az új kormánynak

2010.03.27. 12:51
Kövér László szerint a költségvetési hiánycél tarthatatlansága miatt "lenullázódott" az áprilisi választások után megalakuló új kormány idei mozgástere, így csak 2011-től indulhat el az ország a kilábalás útján.

Az ellenzéki politikus szombati, nyíregyházi sajtótájékoztatóján elmondta: a remélhetőleg a Fidesz és szövetségesei által létrehozandó új kabinet a második félévben nem tehet majd mást, mint hogy kezeli az adósságállományt és igyekszik elkerülni a különböző ágazatokat fenyegető csődhelyzetet.

A Fidesz országos választmányának elnöke véleményét azzal támasztotta alá, hogy például a kórházak 140 milliárd forintos adósságot görgetnek maguk előtt, csőd fenyegeti az önkormányzatokat, a közösségi közlekedést, igen nehéz helyzetben van az oktatási rendszer, sőt már a külképviseletek is, amelyek sorra jelzik, hogy szeptembertől a bérleti díjakat sem tudják fizetni az épületekért.

Kövér László a kórházak adósságállománya kapcsán külön megemlítette, hogy a 140 milliárdos tartozás mögött cégek, vállalkozások vannak, így sürgős konszolidációra van szükség a tömeges csődök elkerülése érdekében.

Először csak számba vesznek

Hangsúlyozta, hogy a választások után megalakuló új kabinetnek "először számba kell vennie az ország gazdasági-pénzügyi helyzetét, leltárt kell készítenie ahhoz, hogy az idei második félév kormányzati teendőit meghatározhassa". Hozzáfűzte: a kilábalás 2011-től az új kormányt megalakító pártok által kidolgozandó költségvetés elkészítésével indulhat el.
Kövér László szerint a választási kampány "sugallata" az, hogy a Fidesz szövetségeseivel biztosan megnyeri az áprilisi országgyűlési választásokat. A szavazásnak ennek ellenére azonban - emelte ki - nagy a tétje, hiszen további három fontos kérdésre is választ adnak majd a leadott voksok. Így eldöntik, meglesz-e a polgári oldal kétharmados többsége, az MSZP és a Jobbik közül melyik lesz a második befutó, s bejut-e negyedik vagy ötödik politikai erő az új parlamentbe.

A Fidesz vezető politikusa úgy vélekedett, hogy a szavazók akkor tudják majd a kilábalást remélő reményeiket valóra váltani, ha a gyökeres átalakításhoz "minden feltételt biztosítanak" a győztes pártoknak.