Mádi Lászlót nem indítja a Fidesz a választáson

2010.01.29. 12:40 Módosítva: 2010.01.29. 19:22
A fideszes Mádi László nem indulhat a választáson, miután egy szakmai fórumon a pártjától eltérő véleményt fogalmazott meg az ingatlanadóval kapcsolatban. A gyors és határozott kirúgás a többi pártpolitikusnak is szól. Az pártelnökség szigorú nyilatkozategyeztetési kötelzettséget írt elő a jelölteknek.
Mádi László a parlamentben
Mádi László a parlamentben

A fideszes Mádi László nem indulhat a választáson, közölte a Fidesz az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott, Cser-Palkovics András szóvivő által jegyzett közleményben.

Az éles reakció előzménye a politikus egy csütörtöki nyilatkozat. „Az ingatlanadót rövid távon el kell felejteni, de kellő előkészítés és a társadalommal folytatott egyeztetés után bevezethető” – mondta az Alkotmánybíróság döntését értékelve a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete rendezvényén.

A Fidesz a 30 milliónál nagyobb értékű ingatlanokra kivetett vagyonadót bevezetése óta élesen támadta, mert azt igazságtalannak tartotta. A párt politikusai azóta folyamatosan azt hangoztatták, hogy kormányra kerülésük esetén azonnal eltörölnék ezt az adófajtát.

Az Index információi szerint Mádi gyors és határozott kirúgása egyben figyelmeztetés is a párt többi címvárományosának. Az elnökség a kampányra szigorú kommunikációs fegyelemre utasította politikusait, a fontosabb, országos témákat érintő megnyilatkozások előtt kötelezővé tették az egyeztetést Szijjártó Péterrel, a párt szóvivőjével. Forrásaink szerint a pártvezetés az utóbbi időben azt tapasztalta, hogy többen is önállósították magukat, ezért kellett példát statuálni.

Mádi nyilatkozata ráadásul szöges ellentéte volt a Fidesz hivatalos álláspontjának, ezért nagy megrökönyödést váltott ki a párt belső köreiben.

Mádi László 1988 óta tagja a Fidesznek, 1990 óta folyamatosan parlamenti képviselő, és tizenkét éve a Fidesz egyik frakcióvezető-helyettese. A rendszerváltás óta tagja a költségvetési bizottságnak, az utóbbi években a Fidesz lakásügyi szakpolitikusaként dolgozott.

Az Orbán-kormány utolsó hónapjaiban a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára is volt. A közgazdász végzettségű politikus a most elmúló ciklusban költségvetési-, adó- és lakásügyekben, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érintő kérdésekben volt aktív a parlamentben.

Ingatlanadóról szóló, vesztét okozó megszólalása előtt utoljára azzal került január elején a hírekbe, hogy 10 évre szóló lakáspolitikai koncepciót, és 2011-től lakásépítési adókedvezményt ígért a Fidesz nevében.

"Nagyon sajnálom, hogy szavaimat félreértették, illetve félreértelmezték. Én a vagyonadó ellen vagyok" - fogalmazott esti közleményében a politikus. A történtek ellenére fideszes voltam, vagyok és leszek, tette hozzá.