2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia

Mindenki kicsit el volt szontyolodva

2010.04.14. 17:31
Az MSZP ózdi képviselőjelöltjére, Dr. Tóth Istvánra a választók 22,3 százaléka szavazott. Tóthot a fideszes Riz Gábor (40,8%) és a jobbikos Kisgergely András (32%) is megelőzte, semmi esélye a győzelemre. akkor vajon miért nem lép vissza?

Önt nemcsak a Fidesz, hanem a Jobbik jelöltje is legyőzte. Gondolkozott a visszalépésen?

Nem. Matematikai esély még van a győzelemre. A részvétel 52,5 százalékos volt, a választók 48 százaléka nem ment el szavazni. A választók elküldték az MSZP-t, ez már eldőlt. Egyetlen tét maradt: megakadályozni a kétharmados teljhatalmat, és azt, hogy olyan ember jusson mandátumhoz, akit a tévészékház ostroma miatt elítéltek (a Jobbik ózdi jelöltjéről, Kisgergely Andrásról van szó).

De melyiket? Ha visszalépnek, biztosan megakadályozhatják a jobbikos jelölt győzelmét.

Nem biztos, hogy ha visszalépek, a szocialista szavazók automatikusan leszavaznak a Fideszre. Az a 4700 szavazat, amit kaptam, kötelez. Úgy gondolom, és ez az én döntésem, az lenne a legrosszabb üzenet, ha abbahagynám. Beszéltünk erről a kollégáimmal, és abban maradtunk, hogy ha már indultunk, menjünk is végig.

Le fog látogatni Ózdra Mesterházy Attila?

Tárgyalásban vagyunk, hogy a jövő hét elején lejöjjön. Borsodban tíz helyen van verseny és 2-3 helyen győzhet még reálisan szocialista jelölt, úgyhogy várható a felbukkanása.

Mit érzett, amikor a választás éjjelén a vereség elismerésekor egyetlen prominens szocialista politikus sem állt oda Mesterházy Attila mellé?

Vasárnap éjfél felé mindenkiben voltak indulatok. Arra lehetett számítani, hogy vereség lesz, de a mértéke kicsit túlzó volt. Volt ez a speciális helyzet, hogy el kellett vinni a nagypolitika hibáit, és hát helyi ügyek is voltak. Kicsit mindenki el volt szontyolodva.