Négypárti parlamentet jósol a Nézőpont

2010.04.07. 13:40
Biztos kétharmadot jósol a Fidesznek, 15 képviselői helyet az LMP-nek a Nézőpont Intézet a legfrisebb felmérése alapján. Az MDF potenciális tábora sem éri el az 5 százalékot, az LMP viszont akár 7 százalékot is elérhet. Az MSZP legyőzheti a Jobbikot, de nem lesz egymillió szavazója.

Az összes megkérdezett körében is elérte a parlamenti küszöböt jelentő 5 százalékos támogatottságot az LMP, derült ki a Nézőpont Intézet március 31-április 2. között felvett közvélemény-kutatásából. Az Intézet elemzése szerint ha most vasárnap lennének a választások, az LMP biztosan parlamenti párt lenne, 15 mandátumot szerezne az új parlamentben.

Az LMP potenciális szavazótábora a Nézőpont mérései szerint hetek óta 7-9 százalék között mozog, az aktív szavazók körében 6 százalékon áll a párt.

A Nézőpont választáskutatási sorozatának kezdete óta az MSZP potenciális tábora 22 százalékosról 15 százalékosra, a Jobbiké 16 százalékról 11 százalékosra csökkent, bár két hónapja már 20 százalékon is állt. A Jobbik potenciális támogatottsága egy hét alatt 3 százalékot esett. Az adatok alapján egyértelműsíthető, hogy egyik párt sem érhet el húsz százalékos eredményt, azaz nem lesz milliós a szavazótáboruk.

Pártok támogatottsága
a biztos szavazó pártválasztók körében - Nézőpont
 
A Századvégnek 2009 végéig a Forsense végezte a méréseket, 2010. januártól a Kód Intézet.
A Nézőpont Intézet az "aktív szavazókat" méri, akik valóban el fognak menni szavazni.

A Jobbik és az MSZP gyengélkedése a Fideszt és az LMP-t erősítette. A Fidesz az összes megkérdezett körében 51, az aktív választók körében 60 százalékon áll, potenciális tábora 63 százalékos. A felmérés szerint hatékony volt a "Csak a Fidesz"-kampány, a párt választóinak 93 százaléka nem tervezi megosztani szavazatát.

A legkevésbé az MDF és az LMP hívei elkötelezettek, mindkét párt szavazóinak 19 százaléka meg kívánja osztani a szavazatát. Ennek persze az is oka, hogy a két párt a választókerületek nagyjából felében álított csak egyéni jelölteket.

Az MDF nem tudta megszerezni a kiábrándult szocialisták és liberálisok támogatását, a felmérés szerint potenciális tábora is csupán 4 százalékos, a parlamenti küszöb környékén van. Az összes megkérdezett körében 3, az aktív választók körében 2 százalékon állnak. Az elemzés szerint tehát négypárti parlament alakulhat a választások után, ahol a Fidesz bő kétharmados többséget élvezhet. A Nézőpont mandátumbecslése szerint 284 mandátumot szerezhetnek. Az MSZP 50, a Jobbik 37, az LMP 15 képviselői helyet szerezhet.

Pártok támogatottsága
az összes megkérdezett körében - 2010. március
 
*A Nézőpont Intézet az "aktív szavazókat" méri, akik valóban el fognak menni szavazni.