2024. június 15. 15:00
Magyarország 1
Svájc 3
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00
Spanyolország 3
Horvátország 0
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00 ÉLŐ
Olaszország 2
Albánia 1

Orbán csapata a kremlinológia fényében

2010.04.14. 07:47 Módosítva: 2010.04.14. 07:47
Az Orbán Viktor pártelnök gyűrűjében a választások éjszakáján megjelent politikusok közül Pokorni Zoltán és Áder János már 1998-ban is ott volt, és később valamennyien fontos beosztásba kerültek. Most éppen egy focicsapatra való politikus élén tartotta győzelmi beszédét a Fidesz elnöke. A csapatban volt néhány meglepetés.

A kremlinológia kedvenc november 7-i játéka volt, hogy a Lenin-mauzóleum emelvényén megjelent (vagy meg nem jelent) politikusoknak aszerint jósoljon politikai jövőt, hogy milyen messze állnak a pártfőtitkártól.

Magyarországon a választás kínál remek alkalmat a játékra.

Figyelemreméltó, hogy az MSZP vezérkara („Micsoda csapat” – copy right Horn Gábor) nem jelent meg egyik szónok mögött sem, sőt Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt csupa ismeretlen fiatallal alkotott csoportképet.

2010
2010

A kormányzásra készülő Fidesz éppen egy futballcsapatnyi politikust, tizenegyet sorakoztatott fel Orbán Viktor mögött az első forduló éjszakáján.

A legutolsó tervek szerint nyolc csúcsminisztériumot tervez a Fidesz. A külügyi tárca várományosa, Martonyi János a pódiumon állt. Az új kormányban a cigányüggyel foglalkozó Balog Zoltánt és a várhatóan az önkormányzati ügyekben szerepet kapó Kósa Lajos is az emelvényen volt.

2010
2010

Több kormánytagságra esélyes politikus nem volt a színen, ott volt viszont Schmitt Pál, aki a következő országgyűlés elnöke lehet.

Érthetően Orbán mögött tapsolt még Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, Gyürk András kampányfőnök, a pártonkívüli Tarlós István, aki újra főpolgármester-jelölt lehet.

És még mindig maradt négy arc: Szájer József EP-képviselő, aki a választások idején mindig felbukkan a pártközpontban. Pelczné Gáll Ildikó jelenléte meglepőbb, ő ugyanis nem lett ismét egyéni körzetes képviselőjelölt, mivel parlamenti politizálásával nem váltotta be a hozzá fűzött reményt.

Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester is Orbán tizenegyét erősítette, bár már nincs benne Orbán belső köreiben, és várhatóan miniszter sem lesz belőle.

Ott volt még igazi kakukktojásként a tavaly óta EP-képviselőként dolgozó, Orbántól az elmúlt években eltávolodott Áder János, aki egyedüli Fidesz-politikusként pereskedett, sőt nyert a Magyar Nemzettel szemben.

A Fideszben a levegő akkor fagyott meg körülötte, amikor a Magyar Nemzetben 2007. január közepén megjelent Horváth Zsolt aláírással egy cikk, amelyben az ismeretlenül maradt szerző azt állította, hogy az Orbán Viktort eltávolítani óhajtó, elégedetlen jobboldali csoportok egyik vezetője, Schmidt Mária új jobboldali párt alapítására készül. Az új párt elnökének kilétét még homály fedi, állította a perbeli cikk, de meg nem nevezett bennfentesek szerint Áder János.

2006
2006

A 2006-os első forduló után kilenc politikus állt Orbán Viktor mögött. A mostaniak közül ott látjuk Schmitt Pált, Balog Zoltánt és Martonyi Jánost. Mint láthattuk, mindhármójukkal most is komolyan számol Orbán.

Akkor még a képen volt Kövér László, most nincs, de ez senkit ne tévesszen meg: máig Orbán Viktor egyik legfőbb bizalmasa, és négy éve is és most is a Fidesz országos választmányának az elnöke.

Hangsúlyos helyen állt Mikola István is, akiről Orbán Viktor nem sokkal a 2006-os választás előtt találta ki, hogy győzelem esetén nálánál alkalmasabb miniszterelnök-helyettes nincs. Most arra sincs esélye, hogy újra egészségügyi miniszter legyen belőle.

2006-ban még Deeutsch-Für Tamásként állt Orbán mögött az azóta a pikszisből kikerült, európai képviselővé lett Deutsch Tamás, Rogán Antal pedig nem sokkal később V. kerületi elefántcsonttornyába vonult, hogy polgármesterként építse tovább politikai pályáját.

Akkor még ott volt Varga Mihály is a képen, aki már miniszterelnökhelyettes-várományossá nőtte ki magát, valamint a kommunikációs igazgató Szijjártó Péter.

És egy kakukktojás: Raduly József, a száztagú cigányzenekar vezetője, aki máig feltűnik a párt kampányrendezvényein.

A Fidesz utoljára 1998-ban volt hasonló helyzetben, mint most. Annak az évnek az első forduló utáni éjszakájáról nem találtunk a közönségnek integetős képet, csak egy, a kor divatjának megfelelő, hosszú asztal mögött tartott sajtótájékoztatós képét. A kép szereplői közül majd’ mindenki tagja lett a kormánynak.

1998
1998

Itt még csak öten ültek Orbán körül. (Figyeljük meg, az évek előrehaladtával, hogyan lesznek egyre többen a választások éjszakáján!)

A 2010-es választáson is feltűnők közül ott találjuk Pokorni Zoltánt, későbbi oktatási minisztert és Áder Jánost, a leendő házelnököt. A 2006-osak közül két másik Orbán-miniszter, Deutsch Tamás és Kövér László kapott helyet az asztalnál, valamint Várhegyi Attila, akiből kulturális államtitkár lett az Orbán-kormányban, és aki tavaly a fideszes Páva Zsolt pécsi polgármester-jelölt kampányvezetőjeként tért vissza a politikába.