Orbán erőt és önmérsékletet mutatott

2010.04.27. 14:04
Orbán Viktor a választások utáni első sajtótájékoztatóján jelezte, hogy erősebb kormánya lesz mint elődjeinek, de Simor András jegybankelnökön kívül minden figyelmeztetett kapott egy kis biztatást is.

Orbán Viktor hétfői sajtótájékoztatóján beszélt először részletesebben az új kormány terveiről. Üzeneteiben jelezte: nagyon erősnek érzi magát, de önmérsékletet fog tanúsítani, állapította meg a Demokrácia és Dilemma Intézet.

Orbán üzent a Magyar Gárdának, illetve utódszervezetének: „Akkor tudom felszámolni a félkatonai, törvénytelen szervezeteket, ha megerősítem a rendőrséget.” Ezzel üzent azoknak is, akik a gárdától remélték biztonságérzetük javítását, hiszen több rendőrt és keményebb büntetéseket ígért, külön kiemelve a kisebb bűncselekmények elkövetőinek erősebb regulázását.

f

Magyarország nagy hitelezőinek is üzent, de közben azt is jelezte, hogy pont ugyanaz a célja, mint amire ezek a szervezetek is ösztökélnék az országot: „Az én felfogásom szerint sem az IMF, sem az EU nem a főnökeim” illetve „a legjobb hiány a nulla hiány”. Ugyanakkor az idei évre velük kötött megállapodást várhatóan nem tartja majd: „a jelenlegi hiánycél már a múlté”

Az EU-t figyelmeztette, hogy akár elfogadja az unió a külföldiek földvásárlását tiltó moratórium meghosszabbítását, akár nem, a magyarországi tilalom életben marad: „brüsszeli tárgyalásoktól függetlenül új szabályozást alkotunk Magyarországon”.

A szomszédos országoknak, és különösen Szlovákiának szólhatott, amikor jelezte, hogy keményebb lesz a magyar diplomácia: „Nagyok vagyunk, erősek vagyunk, olyan felhatalmazás van a kezünkben, amely egyik környező állam vezetőinek sem, de ezt nem kell hangsúlyozni. Megadjuk a tiszteletet a környező országoknak, de elvárjuk, hogy ők is tiszteljenek bennünket.”

A túlhatalmától félő MSZP-nek gúnyolódva ígért méltányosságot: „Bátorság, elvtársak és elvtársnők, a demokrácia megmaradt. [...] Az ellenzéknek elegáns alkotmányjogi elbánásban lesz része.”

Üzent a befolyásosoknak is. Megkülönböztette a társadalom számára hasznos gazdagokat a politikát maguk alá gyűrő oligarchátoktól. "Az elmúlt húsz év kínos és keserves átmeneti korszak volt, amely végül egy oligarcharendszerbe torkollott" - mondva, jelezve hogy a politikai kapcsolatain keresztül meggazdagodottak nem számíthatnak a kormány szimpátiájára, de nem minden gazdagnak van oka tartani az új hatalomtól.

Egyedül Simor András jegybankelnök nem kapott a fenyegetés mellé biztatást is: „büszkék szeretnénk lenni arra az intézményre és a vezetőire is, nem az offshore-lovagok helye az” – mondta az MNB-ről.

Utóbbin kívül Orbán összes üzenetszerű megfogalmazása kettős értelmű volt: egyrészt jelezte, hogy keményebb, erősebb és magabiztosabb lesz a következő kormány, másrészt szinte mindig hozzátette, hogy nem kell félni ettől az erőtől. Az IMF és az EU nem főnök, de a kormány céljai nem idegenek e szervezetek igényeitől; a szomszéd kormányoknál erősebb a felhatalmazása, de ezt nem olvassa majd naponta a fejükre; a gárdát ellehetetleníti, de a rendteremtés programja neki is szívügye.