Orbán gyors és kiszámítható átmenetet ígért

2010.03.15. 20:34 Módosítva: 2010.03.15. 20:39
A szokottnál rövidebb műsort és tömörebb beszédeket kapott az a több tízezer fideszes, aki hétfőn a hideg ellenére élőben akarta látni a párt vezérkarát. A budai vár tövében tartott március 15-i rendezvényen Navracsics Tibor volt a legkeményebb MSZP-kritikus, Orbán Viktor egy Nokia-dobozos beszólással intézte el a kormánypártot.

A táncokkal, dalokkal, szónoklatokkal együtt alig több mint egy órás volt a Fidesz március 15-i ünnep megemlékezése. A Dózsa György szobor környékén az Attila út és a Naphegy oldala is megtelt nézőkkel, akik a Fidesz-vezetők közül Schmitt Pált, Kósa Lajost, Navracsics Tibort és Orbán Viktor pártelnököt hallgathatták, de kampánynyitóként is beharangoztott rendezvényen új kampányelemeket, programrészleteket hiába vártak az előadóktól.

A rendszerint hosszú szereplésekkel kirukkoló Kósa Lajos mostani, rövidre szabott beszédében arra emlékeztette a hallgatóságot, hogy április 11-én hirdették ki az 1848-as törvényeket: „ez az a nap, amikor a rendre, a szabadságra támaszkodó közösség kivívta a szabadságot és a rendet”, majd a szabadságharcban megvédte a forradalom vívmányait. „Könnyű volt Kossuthnak, neki Dembinszkyje volt, nem Demszkyje.” - mondta a debreceni polgármester, aki a főpolgármester mellett a szocialista és a jobbikos ellenfeleket is megcélozta egy mondattal: „az egyik szélsőség elkótyavetyéli, a másik felgyújtja, de egyik sem építi. Építeni csak törvényes rend útján lehet.”

Navracsics Tibor frakcióvezető hosszan ostorozta az elmúlt nyolc év kormányzati eredménytelenségét és a előző ciklusokban hatalmon lévő politikusokat, akik a 2002-es kormányváltáskor még bezzeg-országként emlegetett Magyarországot sereghajtóvá változtatták, és a kezdetben csak viccnek tekintett „merjünk kicsik lenni” szlogenből valóságot csináltak. A szocialisták azt tanították meg, hogy a vállalkozók nem gyarapítják az országot, csak saját hasznukat nézik, hogy a tanárok nem érdemelnek béremelést, mert csak tíz hónapot dolgoznak, a diákok csak sört isznak, az orvosok korruptak. Navracsics szerint most az a végcél az, hogy „erős szabad független ország legyünk, ahol mindenki megtalálja a számítását és gyarapodni tud. Legyen szó akár magyarról, akár cigányról, együvé tartozunk, közös a hazánk.”

A színpadra lépő Orbán Viktor hosszas ovációval fogata. „Nem engedünk a 48-ból, eleink ezen a napon felállították a polgári szabadság és a nemzeti függetlenség mércéjét. Azóta nem adjuk alább” - kezdte a pártelnök, aki a 48-as Magyarország nemzetközi ázsióját és mostani helyzetet összehasonlítva azt állította, hogy most inkább szégyenkezni van okunk. A negyedórás beszédben Orbán történemli bevezető után rögtön a közelgő választás témájára tért: „azért hívtam ma ide önöket, hogy közösen indítsuk meg az utolsó nagy hajrát" „Évek óta készülünk erre a pillanatra. Nagyon hosszú utat kellett megtennünk, csak róttuk a köröket becsülettel.” „Már csak huszonhét nap, ideje csomagolni!”

A párelnök szerint „A magyarok dolgoztak, küzdöttek, és helyt álltak, de nem láttak maguk előtt nagy közös célt.” Az ország vezetői nem tudtak közös célt adni. „Ha rajtuk múlna, az egész országot belegyömöszölnék egy kis nokiás dobozba, és vinnék saját offshore bankjuk páncélszekrényébe.”

„A mi hazánk egy tehetséges ország, a legnagyobb tehetsége az élethez van. Magyaraországnak tehetsége van a szép és becsülete s munkához, tehetsége van a sikerhez” – mondta Orbán Viktor miután az elmúlt nyolc évet az országra telepedett betegséghez hasonlította. A Fidesz elnöke szerint ma is azt kell tenni, mint 1848-ban: lezárni egy korszakot és új irányt adni Magyarországnak. „A választással vihetjük végig a magunk forradalmát, amely utat nyit egy olyan kormányzásnak, amely visszaadja a magyar nemzet önbecsülését. A mi forradalmunk április 11-én lesz: gyors, kiszámítható, alkotmányos, biztonságos változást hoz, de nem szed emberáldozatot.”

Április 11-én nemcsak képviselőket és kormányt választunk, a befuccsolt jelenünk helyett jövőt választhatunk magunknak, mondta Orbán. Bejelentette: készen áll a munkára. "Nagyon nagy fába vágjuk a fejszénket, ezért kell, hogy minél többen legyünk, április 11-én, minden egyes szavazatra, az egyénire és a listára is szükség lesz, mert a szükséges többség egy szavazaton is múlhat" - mondta a Fidesz elnöke.

Orbán a szokásos "Hajrá Magarország, hajrá magyarok" befejezést elhagyta beszéde végéről, és a kampánszlogenhez alkalmazkodó „Itt az idő, Magyarország, itt az idő, magyarok!” – köszöntéssel búcsúzott.