Sötét képernyőkkel a médiatörvény ellen

2011.01.02. 17:57
Tiltakozásra szólítja fel az internetes közösség tagjait hackerek és internetes jogvédők egy csoportja. Honlapjukon közzétett hirdetésükben arra kérik az internetezőket, hogy január 5-én sötétítsék el képernyőiket a magyar médiatörvény elleni tiltakozásképp.

Elsötétülhetnek a weboldalak a Magyarországon bevezetett új médiatörvény elleni tiltakozásképpen január ötödikén és hatodikán.

"Minden magyarországi és határokon túli állampolgárt arra kérünk, hogy reagáljanak az internet elleni támadásra. Ha Franciaország és Olaszország után a magyar kormány is kinyitja az internetes cenzúra szelencéjét, az egész Európai Uniónak oka lesz a félelemre" – nyilatkozott a blackout4hungary kezdeményezés szóvivője, Kovács Vince.

A tiltakozás ötlete a berlini 27c3 kongresszuson indult el, az ott jelenlévő szervezetek közül sokan már akkor jelezték részvételi szándékukat az akcióban. Köztük van például a francia La quadradture du net, a német netzpolitik.org, a svéd telecomix, a piratebay, továbbá a spanyol la-ex szervezetek is.

"A Magyarországon bevezetett új médiatörvény egy erős, kormánypárti felügyelet alatt álló, cenzúrát gyakorló hatóságot hozott létre, mely jelentősen fenyegeti a szólásszabadság, az internet, és az újságírás egészének jövőjét. Arra szólítjuk fel tehát az internetes polgárokat, hogy a törvény elleni tiltakozásképp január ötödikétől - mikor Magyarország átveszi a soros EU-elnökséget - egy napra sötétítsék el képernyőiket" - írja az oldal.

Az elsötétítés mellett később azt a lehetőséget is felajánlják, hogy az oldalukról letöltött képpel tiltakozhassanak az akcióban résztvevők.

A január elsején a köztársasági elnök által is elfogadott médiatörvényben leírtak szerint az országos televíziókat maximum 200 millió, a nyomtatott és online újságokat 25 millió Ft-ra büntethetik meg - ideértve azokat a blogokat is, melyek reklámokat is leközölnek.

A blackout4hungaryról

A blackout4hungary internetes polgárok egy csoportja. Az oldal szóvivője, Kovács Vince szerint spontán kezdeményezésről van szó.

"Konkrét szervezet alapításáról a háttérben még nem gondolkoztunk, egyelőre lefoglal minket a kampány. A társaság kettős, egyrészt magyarországi hackerek, másrészt erős a támogatottságunk az európai digitális jogvédők körében is."