Az MSZP felravatalozta a Szabadság hidat

2011.01.06. 18:35
Mesterházy Attila és aktivistatársai a sajtószabadságot temetve fekete szalagot kötöttek a hídra. A döbbenetes flashmobon végül senki nem ragadtatta magát elhamarkodott lépésre.
DSZZS20110106006

Képes és beleugrik, de az olvasószemüvegét biztos a Dunába hajítja – gondoltam, miközben Mesterházy Attila szocialista pártelnök nyomában a Szabadság híd közepe felé indultunk. Nyilván ezért lesz ott a pesti hídfőhöz meghirdetett MSZP-s flashmob – okoskodtam, izgatottan várva a sajtókörökben az elmúlt hónapokban komoly kultuszra szert tevő szocialista kommunikációs csapat új dobását.

Mesterházy eltökéltségét az is előrevetítette, hogy a fagyos-szeles hídon kabát nélkül jelent meg. Ez az ember tényleg készül valamire! Az első kiöblösödésnél megálltunk, ekkor néhány aktivista váratlanul egy angol nyelvű, "21 évig élt a magyar sajtószabadság" feliratú fekete molinót feszített ki. A sajtó munkatársai és a járókelők álmélkodó kiáltásokban törtek ki spontán.

A pillanat különlegességét fokozva a pártelnök fekete pántlikát kötött a korlátra. A molinót a külső oldalra rögzítették, talán hogy az esetleg hajóval közlekekedő uniós delegátusok is szemügyre vehessék a párt cizellált üzenetét. Amikor pedig Mesterházy magához ragadta a szót, az aktivisták példás összhangban egy fehér táblát hajtottak ki.

A színek, anyagok és információk kavalkádjától megszédülő sajtómunkások éppcsak végigfuthatták a táblán a Római Szerződésnek a véleménynyilvánítás szabadságára vonatkozó pontját, Mesterházy Attila máris drámai bejelentést tett: az MSZP felszólítja a koalíciót, hogy vonja vissza a médiatörvényt, egyben konszenzusos jogszabály kidolgozását kezdeményezi, melyet június 30-án, a magyar EU-elnökség utolsó napján szavazna meg a parlament.

DSZZS20110106005

A flashmob ekkor amilyen gyorsan kezdődött, olyan villámcsapásszerűen véget is ért. Az aktivisták ugyan még további szalagokat kötöttek a korlátra, ám a pártelnök visszasétált a hídfőhöz, az egyik csodálkozásból a másikba eső médiaplebsz pedig lassan elsomfordált.