Rendkívüli ülésen tárgyalná a médiatörvényt az LMP

2011.01.06. 16:36
Rendkívüli ülésre hívná össze a parlamentet január 17-re az LMP, hogy gyorsan módosítsák a médiatörvény a sajtó szabadságát leginkább korlátozó paragrafusait. Az ülés elmarad, mert a Fidesz-frakció nem támogatja az ötletet.

Rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezte január 17-re az LMP. Az új médiatörvény "úgy rossz, ahogy van" – jelentette ki a párt csütörtöki sajtótájéjoztatóján Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese. Mint mondta, Schiffer András frakcióvezetővel közösen jegyzett törvénymódosítási javaslatuk elfogadásával legalább azt el lehetne érni, hogy lecsendesedjenek a Magyarországgal szembeni bírálatok.

Javaslataik elsősorban a bírságolással és az újságírók hétköznapi munkájával kapcsolatos komoly aggályokat kívánják enyhíteni. Céljuk, hogy a politikai vélemények ellen ne lehessen bírságot kiszabni olyan "homályos és értelmezhetetlen gumifogalmak" alapján, mint amilyen a törvényben szereplő közerkölcs.

A párt egyik javaslata például konkrétan meghatározza, milyen esetben szabhat ki bírságokat a médiahatóság, emellett meghatározza azokat a szempontokat, amelyek alapján megállapíthatják ennek összegét. Az LMP emellett indítványozza, hogy a médiahatóság ne büntethesse a nyomatatott és az internetes médiumokat, esetükben kizárólag a bíróságok járhassanak el.

Bár Karácsony a sajtótájékoztatón még abban reménykedett, hogy kezdeményezésükhöz csatlakozik a másik két ellenzéki párt, a Jobbik közleményében "pótcselekvésnek, kapkodásnak" nevezte a rendkívüli ülés összehívását, hiszen a Fidesz még tárgyalni akar az EU-val, "nem áll készen a törvénymódosításra". Ugyanakkor szerintük "Orbán Viktor meghátrálni látszik a médiatörvény ügyében", csak azt fájlalják, hogy nem magyar, hanem az "idegen, globális körök elvárásainak hatására visszakozik".

Szijjártó Péter, Orbán Viktor személyi szóvivője csak annyit közölt, hogy nem tud olyan körülményről, ami rendkívüli parlamenti ülést tenne szükségessé.

Estére kiderült, hogy biztos nem lesz rendkívüli ülés, mivel a Fidesz-frakció nem támogatja a rendkívüli ülést, mert szerintük nincs rá ok. Közleményükben egyúttal felszólítják az MSZP-t és az LMP-t arra, hogy hagyják abba "az ország lejáratását, mert ők a haza szolgálatára és nem pedig a lejáratására tettek esküt".

A rendkívüli parlamenti ülés összehívásához a képviselők egyötödének, 78 képviselőnek a támogatása kell, az MSZP 58 és az LMP 17 képviselője ehhez önmagában kevés.