Navracsics szerint alapvető félreértéseket kell tisztázni

2011.01.18. 10:46
Navracsics Tibor még mindig azzal magyarázza a magyar médiatörvényt ért európai bírálatokat, hogy azok a törvényszöveg ismeretének hiányában születtek. Az EP két bizottsága hétfőn tartott meghallgatást a témában, az EU médiaügyi biztosa aggódik.

Közleményben magyarázza a médiatörvényről szóló hétfői európai parlamenti meghallgatáson elhangzottakat Navracsics Tibor igazságügyi miniszter. Az EP szabadságjogi és kulturális bizottságainak összevont ülésén Neelie Kroes médiaügyi EU-biztos három aggályt fogalmazott meg a médiatörvénnyel kapcsolatban.

Navracsics Tibor és Neelie Kroes a LIBE rendkívüli ülésén
Navracsics Tibor és Neelie Kroes a LIBE rendkívüli ülésén

Az első szerint a magyar törvény sérti azt az uniós irányelvet, amely alapján egy adott ország médiaszabályozása csak az adott ország médiavállalkozásaira vonatkozhat. Az új médiatörvény ezzel szemben a más országokban bejegyzett, de magyar tartalmat előállító médiákat is szabályozni próbálja.

Kroes szerint aggályos az is, hogy a kiegyensúlyozott tájékoztatást nem csak a műsorszóróktól, hanem az on-demand médiaszolgáltatóktól is elvárja. Aggályos még a sajtótermékek általános regisztrációja is.

Navracsics közleménye szerint a médiatörvény "teljes mértékben a vonatkozó európai uniós irányelvre épül". Navracsics azzal próbálta magyarázni Kroes elítélő álláspontját, hogy az "a végleges törvényszöveg ismeretének hiányára" vezethető vissza - azaz szerinte Kroes nem olvasta a médiatörvényt.

Ugyanakkor közleményében azt is írta, hogy ha "az Európai Bizottság mégis kivetnivalót talál a törvényben, akkor azt orvosolni fogjuk – de elvárjuk, hogy az egyenlő elbírálás elve alapján más tagállamokkal szemben is ugyanígy járjon el".