Schmitt Pál: Rendet kell csinálni a médiában

2011.01.14. 18:51
A köztársasági elnök szerint más uniós országban is rendet kellene tenni a médiában. Schmitt Pál mindezt egy madridi rendezvényen mondta, ahol a magyar EU-elnökség prioritásait ismertette. Az elnök azt is állította, hogy az Orbán-kormány válságadóit már tíz országban kopírozzák, szerinte a médiatörvényt is fogják.

A magyar EU-elnökség prioritásait ismertette Schmitt Pál köztársasági elnök pénteken Madridban. A Nueva Economía Fórum nyílt munkareggelijén az államfő kijelentette: az unió előtt álló súlyos kihívások miatt a magyar EU-elnökség a cselekvés időszaka kell legyen, s Magyarország készen áll arra, hogy tovább rakja Európa építőköveit. Spanyolul elmondott beszéde után kérdésekre válaszolva, az államfő egyebek közt kiállt az unió további bővítése mellett, és reményét fejezte ki, hogy sikerrel jár majd a keleti partnerség megerősítésére tavaszra tervezett uniós értekezlet.

D KOS20110114008

Arra a kérdésre, mit hozna fel a sokat támadott médiatörvény védelmében, Schmitt Pál azt mondta: „újrafogalmaztuk a közszolgálatiság fogalmát, amit ajánlok mindenki figyelmébe”. Emellett a kormány szükségesnek tartotta, hogy az egyre kiterjedtebb internetet is bevonja a médiaszabályozás hatálya alá. Hozzátette: tiszteletben tartják a sajtó szabadságát, „de ha tetszik, ha nem, az emberi méltóság előbbre való”. Úgy fogalmazott, megpróbáltak egy területen rendet csinálni, és ez okozta az felháborodást.

Schmitt Pál köztársasági elnök és Alberto Ruiz-Gallardón, Madrid főpolgármestere
Schmitt Pál köztársasági elnök és Alberto Ruiz-Gallardón, Madrid főpolgármestere

„Ahogy a bankadót, a válságadót már kopírozzák Európában – tíz ország már átvette –, engedjék meg, hogy annak a meggyőződésemnek adjak hangot, hogy minden más (uniós) országban is rendet kell csinálni a médiában is, ha tetszik, ha nem. Mi nem a szabadságot akarjuk fékezni, hanem a rendet, megismétlem, az emberi méltóságot, a takarékosságot, a közszolgálatiságot kívánjuk erősíteni” – mondta.