Helyi influenzajárványok már vannak

2011.01.19. 15:54 Módosítva: 2011.01.19. 16:38
Egy hét alatt másfélszeresére növekedett az influenzaszerű megbetegedések és az emiatt kórházba utaltak száma. Budapesten, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében már helyi járványok is kialakultak. A második héten megerősített negyvenkét új esettel a H1N1 influenzavírus okozta pozitív minták száma hatvankilencre nőtt.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) közlése szerint az év második hetében az országban 18 400 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, amely másfélszerese az előző hetinek.

Összesen hatvankilenc ember kórházi ápolása vált szükségessé influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt, írták. Közülük huszonhárom új beteg részesült intenzív ellátásban és tizenkilenc páciensnél volt szükség gépi lélegeztetésre. Két kivétellel valamennyi intenzív ellátást igénylő beteg felnőtt volt.

Somogy és Tolna megye kivételével az ország valamennyi közigazgatási területén emelkedett az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma az első héthez képest. A megbetegedések gyakorisága Pest megyében volt a legmagasabb.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz (ÁNTSZ) öt, közösséget érintő légúti járványról érkezett jelentés, a fővárosból, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyéből. A járványok közül négy általános iskolában, egy javító-nevelő intézetben fordult elő. A mintavételek eredménye alapján január 18-ig három járványban igazolták az influenza A(H1N1)2009 vírus szerepét.

A debreceni Kenézy Kórházban részleges látogatási tilalmat rendeltek el. Ez a központi aneszteziológiai és intenzív terápiás, a fül-orr-gégészeti, valamint a szülészeti és nőgyógyászati osztályra vonatkozik.