31 milliárdos adósságelengedés jön idén

2011.01.30. 07:30
Jövőre pénzügyileg tiszta lappal indulhatnak az önkormányzatok, ez azt jelenti, hogy az állam még az idén fel kívánja számolni a szektor működési nehézségeiből fakadó adósságokat - közölte a Belügyminisztérium államtitkára. Tállai András elmondta, a 2011-es költségvetésben 31 milliárd forint van a működési nehézségekkel küzdő önkormányzatok egyedi támogatására. Ebből csak a működési jellegű adósságokat kívánják felszámolni, a más célú hitelfelvételeket, kötvénykibocsátásokat ez nem érinti.

A kormány az idén újraszabályozná az önkormányzatok helyét és szerepét az alkotmányban, majd ezt követően egy új önkormányzati törvényben. Ez számos kérdést felvet, köztük azt: szükséges-e, hogy a legkisebb településeknek is önálló polgármestere, képviselő-testülete, bizottságai és jegyzője legyen. Azt kell mindenekelőtt tisztázni, milyen típusú önkormányzatokra van szükség Magyarországon - mondta.

Alternatíva lehet, hogy a kisebb lélekszámú településeket akár választott elöljárók is vezethetnék, így ezeknek a kistelepüléseknek nem lenne sem képviselő-testülete, sem bizottsága.

Az elöljáróknak ugyanaz lenne a feladata, és ugyanolyan jogai lennének, mint a polgármesternek és a képviselő-testületnek, így az adott település érdekeit kellene képviselniük. Ha ezen a szinten változtatnak az önkormányzati rendszeren, akkor az "alapjaiban megváltoztatja az egészet".

A következő ciklustól várható változásokat az indokolja, hogy jelenleg egy szétaprózódott és nagy költségekkel terhelt rendszer van Magyarországon. Az "én váram" szemlélet helyett a térségben való gondolkodás kerülhet előtérbe - fogalmazott az államtitkár, aki szerint meg kell nyitni a főváros és a kerületek viszonyának vitáját is, szükség van egy új fővárosi törvényre.

Jövőre a pénzügyi szempontból rendbe tett önkormányzatoknak már kevesebb feladatuk lesz, hiszen számos hatáskör átkerül a kormányhivatalokhoz, illetve a későbbi járási hivatalokhoz. Az igazgatási feladatok mellett a közoktatás is állami feladat lehet, és az egészségügyet is "szeretnék önkormányzati szempontból rendezni", így a jövőben már csak a tipikusan helyhatósági feladatok maradnak helyben. Ezáltal egy sokkal hatékonyabb költségvetésű, az állam által jobban finanszírozott önkormányzati rendszer jön létre vélhetően már 2012-ben.

Az önkormányzatok nem működési célokat szolgáló hiteleivel, kötvénykibocsátásával kapcsolatban azt mondta: ezt alaposan fel kell mérni, majd amikor már egyértelműen látható a probléma nagysága, koncepciót dolgoznak ki. Azt szeretnék, ha a jövőben az Állami Számvevőszéknek vagy valamelyik miniszternek is szerepe lenne az önkormányzatok hitelképességének a vizsgálatában, a hitelfelvétel engedélyezésében.

Az államtitkár úgy látja, az önkormányzati vagyonnal rosszul vagy felelőtlenül gazdálkodó közéleti személyekkel, polgármesterekkel vagy képviselő-testületekkel szemben szankciót kellene alkalmazni.