A Zöld Pardontól nem kérhetnek több pénzt

2011.02.03. 15:55
A bírósági ítélethirdetés előtti pillanatokban látta be hibáját az újbudai önkormányzat, és ügyvédje útján elállt a Zöld Pardon és Cafe del Rio ellen indított pertől. Az önkormányzat tavaly tavasszal jelentősen megemelte a szabadtéri kocsmák területéért kirótt éves bérleti díjat, a több tízmilliós plusz költséggel járó szerződésmódosítást a szórakozóhelyek tulajdonosai azonban nem tartották jogszerűnek.

A XI. kerületi önkormányzat néhány napja azt állította, hogy csak akkor jöhet szóba a Zöld Pardon és Cafe del Rio december 31-én lejárt szerződésének újratárgyalása, ha a két szórakozó hely kifizeti az „úgynevezett jogosulatlan területhasználati díjat”. A kerület sajtószóvivője pontos összeget nem mondott, csak annyit közölt, hogy a követelés „több tízmilliós” tétel.

Az Index információi szerint azonban a szórakozóhelyek már nem tartoznak az önkormányzatnak a reklamált összeggel, miután a bíróság január 24-én hivatalosan is megszüntette a ZP és a Rio ellen indított pert. A kerület ügyvédje a január 6-i tárgyaláson jelentette be, hogy eláll a keresettől, amelyben a tavaly tavasszal egyoldalú szerződésmódosítással megemelt területhasználati bérleti díjat akarták behajtatni.

A Zöld Pardon területe a Petőfi híddal. (Fotó: Civertan /
A Zöld Pardon területe a Petőfi híddal. (Fotó: Civertan / legifoto.com)

Az újbudai önkormányzat vagyongazdálkodási bizottsága februártól módosította egységesen 38-38 millió forintra mindkét szórakozóhely éves bérleti díját. A szerződés lejárta előtt fél évvel hozott két és félszeres díjemelést a szórakozóhelyek nem tartott jogszerűnek, ezért került bíróságra az ügy. A Zöld Pardon szerint a kerület a pervesztést próbálta elkerülni azzal, hogy még az ítélethirdetés előtt visszalépett, a szórakozóhelyek pedig kompromisszumkészségükről tanúságot téve elálltak a perköltségek megfizettetésétől.

A kerület eddig polgári jogi szerződésekben kötött megállapodásokat közterületeire, ezért a vitás ügyeket polgári perben kellett rendeznie. Ez a jogi háttér volt a probléma a 2009-ben kivetett szokatlanul magas büntetések esetében is. Az önkormányzat akkor a területek – a szórakozóhelyek által egyébként vitatott túlhasználata miatt – tízszeres díjat vetett ki több évre visszamenőleg a területekre.

Az újbudai jegyző szerint azonban az önkormányzat nem térhetett volna el a Legfelsőbb Bíróság által kiadott útmutatástól, és ebben az esetben is tartania kellett volna magát a közterület ár-érték arányához. Ezért az összesen 2,5 milliárdos büntetés idővel lekerült a napirendről.

Az XI. kerületi önkormányzatnál január 1.-jétől viszont már hatósági elbírálás alá esnek a közterületi ügyek, ami azt jelenti, hogy első fokon a polgármester, másodfokon, jogerősen pedig a képviselő-testület dönthet a vitás kérdésekben, bírósághoz pedig csak ezután lehet fordulni. A pernek azonban nincs halasztó hatálya.

A Zöld Pardon tulajdonosa, Kővári Zsuzsanna az Indexnek azt mondta, cége minden pénzügyi kötelezettségének eleget tett, a szerződés értelmében nincs lejárt tartozása. A bérleti szerződés hosszabbításáról már tavaly májusban tárgyalni akartak, de júniusi, novemberi, decemberi, és 2011 januári kezdeményezésükre sem kaptak választ. Ezután arra tettek javaslatot, hogy 2011 március 31-ig díjfizetés ellenében raktározásra tovább használhassák a területet.