Szentes Tamás papíron 70 millióval gazdagodott

2011.02.03. 22:07 Módosítva: 2011.02.03. 22:12
A fővárosi közgyűlés tagjai 2010 novemberében adtak le utoljára vagyonnyilatkozatot, most a törvény szerint újra be kellett nyújtaniuk. Mostani vagyonnyilatkozata alapján Szentes Tamás egészségügyi főpolgármester novemberhez képest több mint 70 millióval gyarapodott. Véleménye szerint összekeverték a feleségével.

Három hónap után ismét leadták vagyonnyilatkozataikat a fővárosi képviselők. A legtöbb politikusnál nincs változás, nagyot ugrott viszont a novemberi nyilatkozathoz képest Szentes Tamás egészségügyi főpolgármester-helyettes (Fidesz) vagyona.

Szentes Tamás novemberben nem számolt be megtakarításról, mostanra azonban elég jelentős vagyont halmozott fel a papír szerint. Értékpapírban 62,5 milliója van, készpénzben pedig 9,1 milliónak megfelelő valutája. Ráadásul a novemberi nyilatkozatához képest ingatlanjainak száma is gyarapodott egy lakással és egy telekkel, illetve gazdasági érdekeltségei is nőttek.

Megkérdeztük a napokban a kórházigazgatók önkényes kirúgásáról elhíresült főpolgármester-helyettest, hogy sikerült ilyen gyorsan ilyen nagy vagyonra szert tenni. Szentes elmondta, hogy papírja valószínűleg összekeveredhetett a feleségéével, hiszen a foglalkozás rovatban is "középiskolai tanár" szerepel. (A hozzátartozóknak is nyilatkozni kell a jogszabály szerint.) Hozzátette: vagyona nem változott november óta, ugyanannyi, mint a mostani nyilatkozatban, sajnálatos baki történhetett.

Szentes Tamással egyeztetve megállapítottuk, hogy a 2010. novemberében tett vagyonnyilatkozata felcserélődött a feleségével, mivel mindkét nyilatkozat  első oldalán ugyanazok az azonosító adatok szerepelnek, írta lapunknak Kaltenbach Jenő, a Vagyonnyilatkozat-ellenőrző Bizottság elnöke a cikk megjelenése után. A sajtó által megismert anyag 4. oldalán található jövedelemnyilatkozatból egyértelműen kiderül, hogy a nyilatkozatot tevő középiskolai tanár, tehát nem lehet Szentes Tamás. A  főpolgármester-helyettes a felesége lezárt borítékát felbontva,  megtalálta a saját nyilatkozatát, amelynek tartalma  az ingatlanok és az értékpapírok tekintetében lényegében megegyezik  az ideivel.

A szintén fideszes Zsolnay József anyagi helyzete is változott röpke 3 hónap alatt: megtakarítása 300 ezerrel kevesebb lett, és nyoma veszett annak az összegnek is, amivel neki tartoztak, ez szintén 300 ezer forint volt.

Két másik fideszes viszont hangyaként dolgozott: Rogán Antal a tartozásából faragott le több mint 2 millió forintot, Pokorni Zoltán pedig félmilliót tudott törleszteni az elmúlt három hónap alatt.

A hatalomból kiesett szocialistákat az ág is húzza: Horváth Csaba 2009-es vagyonnyilatkozatában még 4,5 millió forint készpénz szerepelt, tavaly novemberben már csak 3,8 millió, ami mostanra 3,2 millióra csökkent. Korábbi, bankban tartott megtakarítása 8,2 millióról először 5,2 millióra, majd 4,5 millióra apadt. Vagyis a 2009-es 12,7 milliós megtakarításából, mára csak 7,7 millió maradt. Emellett megmaradt 84 milliós, más szerződések alapján fennálló pénzkövetelése.

Molnár Gyula megtakarítása is csökkent. 2009-ben még 22 milliója volt, ez novemberre 18 millióra, mostanra pedig 16,5 millióra csökkent.

Havas Szófiánál is jelentős változások történtek. Értékpapírban tartott megtakarítása 14 millióról 11 millió forintra csökkent, novemberben még 10 millió forintja és 5 ezer eurója volt takarékbetétben, most viszont már csak mely 3 milliója van.

Ezek a főpolgármester-helyettesek mindig kavarják...

Nem Szentes Tamásé az első több tízmilliós baki a fővárosi vagyonnyilatkozatok történetében. Pont egy éve számoltunk be róla, hogy Horváth Csaba volt főpolgármester-helyettes nyilatkozata óriási szegényedésről tanúskodott: minden magyarázat nélkül nyoma veszett 101 millió forintjának. Mint később kiderült, a papírt a titkárnője töltötte ki, és ő vétette a hibát, amit később kijavítottak.