Nincs más út, csak a változtatás

2011.02.07. 17:13 Módosítva: 2011.02.07. 17:40
A magyar kormány már újraírt paragrafusokkal érkezett a brüsszeli egyeztetésre, pedig a múlt héten még azt mondták, hogy a törvény minden pontja megfelel az uniós alapelveknek, és a bizottság aggályai megalapozatlanok. Az uniós küldöttség is javaslatot tett a kifogásolt pontok átírására, heteken belül módosíthatják a médiatörvényt.

A magyar médiatörvénnyel kapcsolatos hétfői brüsszeli egyeztetésre mindkét tárgyaló fél, a magyar kormány és az Európai Bizottság képviselői is konkrét szövegmódosítási javaslatokkal érkeztek, jelentette be hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

A kormány még a múlt héten is kitartott amellett, hogy a médiatörvény megfelel az uniós jognak, és csak akkor változtatnak rajta, ha szükséges. Mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy lesz módosítás, a kérdés csak az, mi lesz pontosan az új szöveg.

Neelie Kroes médiaügyi biztos a múlt héten az RTL Klubnak nyilatkozva azt mondta, hogy a december közepén elküldött levélben említett három kifogásolt pont csak kopogtatás volt a magyar kormány felé, és akár további változtatásokat is kérhetnek még, mivel nemcsak amédiatörvény betűjének, de a szellemének is meg kell felelnie az európai alapelveknek.

Kovács Zoltán azonban hangsúlyozta, hogy csak a már korábban kifogásolt három pontról tárgyaltak hétfőn, a magyar fél választ csütörtökre ígért. Kovács ezúttal nyilatkozatával megerősítette múlt heti értesüléseinket, hogy akár heteken belül a Parlament elé kerülhet a médiatörvény módosítása.

Jonathan Todd, a médiaügyi biztos szóvivője a magyar kormány tájékoztatásával összhangban Brüsszelben azt mondta, a magyar hatóságok még a héten tervezetet készítenek és juttatnak el Brüsszelbe a médiatörvény esetleges módosítási lehetőségeiről.  Az uniós testület ezt tanulmányozni fogja, és szükség esetén további egyeztetéseket fog kérni.

Három ponton nem stimmel

Három komolyabb aggályt jelzett a magyar médiatörvénnyel kapcsolatban Neelie Kroes, a média ügyeiben illetékes EU-biztos január közepén. Az első aggály szerint a médiatörvény "a jelek szerint problémát okoz" az audiovizuális és médiaszolgáltatásokról szóló uniós irányelvvel összevetve, ugyanis "úgy tűnik, hogy (a törvény) vonatkozik a más tagállamokban létesített médiavállalkozásokra is".

Második aggályként azt hozta fel a biztos, hogy a magyar törvény a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét a műsorszórás területéről - ahol az ilyen követelmény teljesen bevett dolog - kiterjeszti a lekérhető (on-demand) audiovizuális médiaszolgáltatásokra is, beleértve például az egyszerű videobloggereket.

Kroes harmadik aggálya azzal kapcsolatos, hogy korlátokat szabó kritériumok hiányában fennáll az eshetősége a médiaregisztrációs szabályok "túlterjeszkedő alkalmazásának".

A múlt héten a magyar kormány mindhárok kifogásra felajnálott megoldást, vélhetően ezeket terjesztették be most is, de akkor még hangsúlyozták, hogy azért véleményük szerint csak a szöveg félreértelmezése miatt vannak aggályai az Európai Bizottságnak, mivel a médiatörvény megfelel az uniós szabályozásnak.