Vilma
-8 °C
3 °C

2013-tól több szakra kötelező lesz az emelt szintű érettségi

2011.02.17. 09:07 Módosítva: 2011-02-17 09:08:34

Várhatóan a héten kerül a kormány elő az a rendelettervezet, amely a felvételihez bizonyos szakokra már 2013-tól kötelezővé teszi az emelt szintű érettségit, írja a Magyar Nemzet. A rendelettervezet az orvosi karokra való bejutáshoz mindenképpen két emelt szintű érettségit ír elő. A leendő orvosoknak biológiából mindenképpen emelt szintű vizsgát kell tenniük, emellett választhatnak, hogy a másik vizsgát fizikából vagy kémiából teszik le.

A rendelettervezet több más szakon egy emelt szintű vizsgát ír elő. Magyar szakra magyarból, történelem szakra történelemből kell emelt  vizsgát tenni, a jogászok kilenc, a politológusok, szociológusok, kommunikáció szakosok 9-11 tárgy közül - köztük valamelyik idegen nyelvből - választhatják ki azt az egyet, amelyből emelt szintű vizsgát tesznek.

A természettudományos és műszaki képzésekre továbbra is be lehet jutni egyszerű érettségivel. Ezekre a képzésekre vélhetően azért nem határoztak meg magasabb követelményeket, mert ide eleve kevesebben jelentkeznek, s az ágazatban már komoly szakemberhiány mutatkozik.

A természettudományos tárgyak tanulásának ösztönzését szolgálja ugyanakkor az a rendelkezés, amely szerint 2012-től minden továbbtanuló felvételi pontjainak kiszámításánál legalább egy természettudományos tárgy eredményét figyelembe kell venni (akik nem tanultak természettudományos tárgyat két évig, két, egy-egy évig tanult tárgyból számítják össze a pontokat).

A rendelet hatályba lépése a most tizedik osztályosokat érinti. A kötelező emelt szintű vizsga annak nem lesz feltétel az egyetemi jelentkezéshez, aki 2005 előtt érettségizett és már van felsőfokú végzettsége. A számítások szerint a több emelt szintű érettségi megszervezése legalább 2 milliárd forintos pluszkiadást jelent majd

A kötelező emelt szintű vizsga 2013-as bevezetését Pokorni Zoltán és Pósán László szorgalmazta egy törvénymódosítással, amit tavaly fogadott el a parlament. Eszerint a kormány felhatalmazást kapott arra, hogy meghatározza, 2013-tól mely szakokra lesz kötelező az emelt szintű érettségi. A helyzet később változhat, a Hoffmann Rózsa nevéhez fűződő új felsőoktatási törvény koncepciója 2014-től minden alapszakra két emelt szintű vizsgát tenne kötelezővé.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.