Egymilliárdba kerül a közvélemény-kutatás

2011.02.18. 07:46 Módosítva: 2011.02.18. 08:45

A Blikk számításai szerint körülbelül egymilliárd forintba kerül a kormány alkotmányozással kapcsolatos közvélemény-kutatása. A lap kérdésére Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő annyit mondott: az akció lezárultával költségösszesítés készül.

A becslés a Magyar Posta segítségével készült: eszerint legalább 852 millió forintba kerül a nyolcmillió választópolgárnak kiküldeni egy levelet díjhitelezett (ingyen visszaküldhető) válaszborítékkal.

A posta közölte: kedvezménnyel 42 forintért küldenek ki egy levelet, plusz 5 forint a boríték ára. Ha ezt a válaszboríték miatt megszorozzuk kettővel, akkor választópolgáronként 94 forint, 8 millió levélnél pedig 752 millió forint. Hozzá kell még számolni nyolcmillió papírlapot, ez tízmillió forint, a nyomtatási költséget, ami 90 millió forint, így jön ki a 852 millió.

A tizenkét pontból álló kérdőív nagyrészt általános és homályos kérdéseket tartalmaz. A kormány az államadósság mértéknek korlátozásáról, a gyermeket nevelők szavazati jogáról, a gyermeknevelés költségeinek adómentessé tételéről, a termőföld és a vízkészlet védelméről, sőt a parlamenti vizsgálóbizottsági meghallgatásokról távolmaradók szankcionálásáról is kérdezi az állampolgárokat.

A kérdések és a lehetséges válaszok némelyike úgy van megfogalmazva, hogy bármlt is mond a többség, abból semmi nem következik, de felhatalmazásként lehet majd értelmezni.