Az LMP elszámoltatná a volt elszámoltatási kormánybiztost

2011.02.23. 09:26

Önkormányzati pénzből tartja fenn baráti cégbirodalmát Zuglóban egy helyi LMP-s képviselő szerint Papcsák Ferenc, az októberben megválasztott fideszes polgármester, írja a Népszabadság.

Az egykori elszámoltatási kormánybiztos Papcsák hivatalba lépése óta ugyanis nyolcvanmillió forint értékben kötött tanácsadói szerződéseket, nagyrészt régebbi, Zuglóban dolgozó fideszes képviselőkkel és ügyvédi irodákkal, írta Várnai László, a kerület LMP-s önkormányzati képviselője a minap saját blogjában.

Az LMP-s képviselő szerint a testületen kívül rekedt, ám korábban itt dolgozó személyek közül sokan továbbra is kötődnek az önkormányzhatoz. A kerület korábbi vezetője, Rátonyi Gábor sportjavaslataiért például havi 320 ezer forintot fizetnek, Gyügyei Lillianna, a helyi Fidesz elnökének, Gyügyei Attilának a lánya havi 300 ezerért koordinálja a polgármesteri kabinet lakossági és külső kommunikációját, a szintén exfideszes Weinwurm Árpád pedig költségvetési tanácsaiért számlázhat.

Egy másik csoport a debreceni vonal, de feltűnik a mátészalkai Siket Tibor neve is, aki Papcsák kampányfőnöke volt 2006-ban. A harmadik csoport a történészi vonal, Kun Miklóssal az élen, aki havi 400 ezerért segíti a polgárosodás modernkori kutatóközpontjának megalapítását.

A listán található még a Sárhegyi és Társa Ügyvédi Iroda, aki az önkormányzat által alapítandó gazdasági társaságok létrehozásában segít havi 900 ezer forintért.

Várnai László
Várnai László

Papcsák közleményben reagált Várnai állítására, melyben azt írta: „rágalomhadjáratot indítottak a baloldali sajtóban a zuglói elszámoltatás megakadályozására, aminek keretében az új önkormányzati vezetés által az átvilágítás elvégzésére és az átszervezés segítésére kötött megbízási szerződéseket támadják”. Az önkormányzatnál pedig azt mondták: nincs abban semmi kivetnivaló, ha volt önkormányzati képviselők továbbra is tanácsaikkal segítik a munkát.

Az előző polgármester, Weinek Leonárd idején körülbelül évi 40 millió forintot költöttek külső tanácsadásokra; Weineket két jogsértőnek tartott tanácsadói szerződés miatt gyanúsította meg hűtlen kezeléssel az ügyészség.

Várnai azért kérte ki a tavaly október óta kötött tanácsadói szerződéseket, mert a polgármesteri hivatalban szóbeszédek terjedtek a különös kontraktusokról. Mint mondta, maga sem hitte volna, hogy Papcsákék által kötött szerződések bruttó összege decemberig eléri a nyolcvanmilliót.

Papcsák Ferenc leszögezte: ragaszkodik az elszámoltatás végigviteléhez, az új szakértőkre pedig épp azért van szükség, mert a sorozatos jogsértéseket a polgármesteri hivatal az utóbbi években nem tudta feltárni.