Félmillió szavazót vesztett a Fidesz

2011.02.24. 09:02
Ugyan hét százalékkal zuhant a támogatottsága, de még így is toronymagasan vezet a népszerűségi versenyben a Fidesz. A Medián a HVG számára készített felmérése szerint hárompárti lenne a parlament, ha most vasárnap lenne a választás.

Egy hónap alatt hét százalékponttal csökkent a Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében, azaz bő félmilliónyi választó pártolt el a kormánypárttól, derült ki a Medián a HVG számára készített februári közvélemény-kutatásából. A jelentős veszteség ellenére a Fidesz még mindig toronymagasan vezet a népszerűségi versenyben. A teljes népesség körében 38, a biztos szavazó pártválasztók körében 64 százalékos a támogatottsága.

Aggasztó jel lehet ugyanakkor a kormánypárt számára az is, hogy három hónap alatt 43 százalékról 56 százalékra nőtt azok aránya, akik elégedetlenek a kormány teljesítményével.

Egyre több a nem szavazó

A Fidesztől elpártolók egyelőre a bizonytalanok táborát gyarapítják. A Medián mérése szerint jelenleg a teljes népesség 35 százaléka nem szavazna a választásokon, ilyen nagy arányt utoljára hat éve mértek. Így viszont nem nőtt számottevően az ellenzéki pártok támogatottsága. Az MSZP és a Jobbik ugyan valamelyest javított az előző hónaphoz képest, de a növekmény a statisztikai hibahatáron belüli, nem szignifikáns. Az MSZP-t jelenleg a teljes népesség 12, a biztos szavazó pártválasztók 19 százaléka támogatja, a Jobbikot 9, illetve 13 százalék. A Medián mérése szerint az LMP nem jutna be a parlamentbe, ha most vasárnap lennének a választások. A párt a teljes népesség és a biztos szavazó pártválasztók körében is 3 százalékon áll.

Nagyot bukott Semjén Zsolt

Nagy mozgások voltak a politikusok népszerűségi versenyében is. Január két legnagyobb vesztese Semjén Zsolt általános miniszterelnök-helyettes és a szocialista Szanyi Tibor, mindketten 7 százalékpontot rontottak. Semjén 32, Szanyi 18 százalékon áll, ezzel ővé az utolsó hely. Nagyot zuhant Hende Csaba népszerűsége is. Ha ön is a népesség azon 45 százalékához tartozik, akinek ez a név a Medián mérése szerint nem mond semmit, Hende a honvédelmi miniszter, aki hat pontos zuhanás után 28 százalékos népszerűséggel a legnépszerűtlenebb miniszter.

Szignifikáns mértékben csökkent a Fidesz frakcióvezetőjének a népszerűsége is, Lázár János 5 pontos zuhanás után 31 százalékon áll. Szintén 5 pontot zuhant Varga Mihály és Pokorni Zoltán népszerűsége, az előbbi 40, az utóbbi 46 százalékon áll. Az ország legnépszerűbb politikusa Orbán Viktor, aki egyedüliként pozitív eredményt ért el 53 százalékkal.