Budai: Az elmúlt húsz év legnagyobb korrupciós ügye

2011.02.25. 11:25 Módosítva: 2011.02.25. 12:31
Budai Gyula feljelentést tett 40 millió forintos visszaélés miatt Fapál László egykori honvédelmi államtitkár elllen. Juhász Ferenc bizottsági ülésen tisztázhatta volna a korrupciós vádakat, a volt miniszter azonban nem jött el az ülésre. Juhász alaptalannak tartja az ellene felhozott vádakat. Bejelentette: lemond mentelmi jogáról, és ha kell, az igazságszolgáltatás előtt is megvédi magát.

Bár Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter azt ígérte, megjelenik az elmúlt nyolc év kormányzati tevékenységét vizsgáló parlamenti albizottság ülésén, hogy tisztázza az ellene felmerült korrupciós vádakat, végül nem jött el az ülésre.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az ülésen így csak Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos álláspontját ismerhettük meg, aki azt mondta: a Honvédelmi Minisztérium korrupciós ügyei összességében az elmúlt húsz év legnagyobb korrupciós botrányát teszik ki. Százmilliós nagyságrendben, maffiaszerű módszerekkel károsították meg az államot magas rangú tisztviselők - mondta Budai Gyula.

Az ügy egészében csak a jéghegy csúcsát jelentik a most vizsgált esetek. Budai elmondta: büntetőfeljelentést tett Fapál László egykori államtitkár ellen, aki szerinte 40 millió forinttal károsította meg az államot kedvezményes lakásszerzésével. Ezen kívül Fapál számos gyanús megbízási szerződését vizsgálják.

Juhász Ferenc közleményt adott ki, amelyben azt írja: lemond mentelmi jogáról. A szocialista politikus azt írja: tettei és kijelentései politikai súlyával tisztában van, azok lehetséges következményeit jogi és morális értelemben is vállalja. Ismét hangsúlyozta, hogy az ellene felhozott vádak alaptalanok, honvédelmi miniszterként a jogszabályok betartásával járt el.

Juhász Ferenc közleményében azt írja: a pénteki albizottsági ülésre azért nem ment el, mert a bizottság elnöke napirendre sem tűzte a meghallgatását, miközben a jobboldali média élő közvetítést szervezett az ülésről. Juhász Ferenc nyilatkozata szerint a volt miniszter elismeri a magyar bírói kar függetlenségét, szorgalmazza az ügyészség befolyásmentes működését. Mindezek elősegítése érdekében mond le mentelmi jogáról korábbi miniszteri tevékenysége kapcsán. A politikus azt is írja: "ha arra szükség van, akkor az igazságszolgáltatás előtt is meg kívánom védeni tetteimet és az álláspontomat, mert nem tűröm, hogy a tisztességemet, a jogszabályok betartása iránti feltételen elkötelezettségemet, parlamenti esküm iránti hűségemet bárki kétségbe vonja".

Kocsis Máté, a honvédelmi bizottság ülésen jelen lévő elnöke szerint Juhász azzal, hogy nem jelent meg, a bolondját járatta a közvéleménnyel. Juhásznak most még csak honvédelmi bizottsági tagként kellett volna megjelennie, a jövő heti ülésen azonban már meghallgatottként kell megjelennie.

03

A több szálon futó HM-es korrupciós ügy akkor kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor a Hír TV múlt pénteken ismertette O. János dandártábornok vallomását, melyben azt állította: egy alkalommal ő is jelen volt, amikor Fapál László államtitkár egy whiskys dobozba csomagolva négymillió forintot vitt el felettesének, Juhász Ferenc akkori honvédelmi miniszternek. O. János az ügy egyik legfontosabb gyanúsítottja, ő maga vitt 12 millió forintot Fapál Lászlónak, ebből adott tovább az államtitkár állítása szerint négyet.

A Honvédelmi Minisztérium gyanús ügyeivel kapcsolatban egy éve kezdődött az a nyomozás, ami idén januárban zárult le, és amelyről egyelőre a Budapesti Katonai Ügyészség szinte semmilyen részletet nem árult el. Miután azonban a Hír TV bemutatta a felvételt, Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos a Legfőbb Ügyészséghez forult, mert szerinte a katonai ügyészség megpróblta eltussolni Juhász ügyét.

O. János ugyanis ezt a vallomást már egy évvel ezelőtt tette, és még akkor is fenntartotta, amikor szembesítették Fapál Lászlóval. Ennek ellenére Juhász Ferencet még tanúként sem hallgatták meg az ügyben. Budai Gyula ezért a nyomozás megindítását kérte a volt miniszter vesztegetési ügyében.

Fapál László ügyeiben Budai Gyula hivatala már hónapok óta vizsgálódik, azután ugyanis, hogy államtitkári pozíciója megszűnt, havi 500 ezer forintos fizetésért lett Szekeres Imre volt kabinetfőnökének  jogi tanácsadója. A volt államtitkár a Hír TV szerint a piaci ár töredékéért vásárolhatta meg zuglói szolgálati lakását is. Fapál neve azonban felmerült a bonyolult HM-en belüli korrupciós hálózattal kapcsolatban is.

05

Az alapján, amit eddig tudni lehet a HM-en belüli korrupciós ügyekről, 2006-től kezdve éveken keresztül működött a gyakorlat, ami alapján a beszállító cégekkel a valós piaci árnál körülbelül öt százalékkal magasabb összegről írtak alá szerződést, ezt a különbözetet pedig visszaadták a HM vezetőinek. Többek között a HM védelemgazdálkodási főosztálya, a a protokoll- és nemzetközi rendezvényszervező igazgatóság, a HM EI Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. és a HM Térképészeti Kht. lehet érintett, a beszállító végek közül pedig a legkülönfélébbek a takarítócégeken át a tolmácsoktón át milliárdos beruházásokat végző építkezési vállalkozásokig. A korrupciós hálózat irányítója éppen a vallomást tevő O. Sándor lehetett.