A Fidesz etikai bizottsága vizsgálja Zsiga Marcell költségtérítési ügyét

2011.03.05. 21:16
A Blikk szombaton azt is megírta, hogy a fideszes országgyűlési képviselő apja és testvére is önkormányzati cégeknél kapott állást nem sokkal azután, hogy Zsiga alpolgármester lett Miskolcon. A politikus szerint rokonait szakmai alapon választották a pozíciókra.

Zsiga Marcell fideszes országgyűlési képviselő költségtérítési ügyével sajtóinformációk szerint a párt etikai bizottsága is foglalkozik. A képviselő, Miskolc alpolgármestere az MTI megkeresésére szombaton mindössze annyit mondott, hogy a Fidesz várhatóan hétfőn tájékoztatja ügyében a sajtót.

Zsiga Marcellről a Blikk írta meg, hogy hónapokig két helyről, az országgyűléstől és a miskolci polgármesteri hivatalától is felvett költségtérítést, törvénytelenül. Emiatt Török Zsolt, az MSZP szóvivője szombaton sajtótájékoztatón szólította fel a miskolci alpolgármestert, hogy mondjon le országgyűlési képviselői mandátumáról.

Krakkó Ákos, a Fidesz-frakció sajtófőnöke az RTL Klub híradójának azt mondta: a képviselő ügyét a Fidesz országos vezetése hamarosan megvizsgálja, hogy tisztán lásson a képviselőcsoport, összehívják az etikai bizottságot, és meghallgatják Zsiga Marcellt. Hozzátette: a képviselő nagyot hibázott, amikor duplán vette fel a költségtérítést, és azt az utolsó fillérig vissza kell fizetnie. Zsiga, aki állítása szerint elfeledkezett arról, hogy két helyről is kap költségtérítést, már jelezte, hogy visszafizeti a pénzt.

Az MSZP szóvivője sajtóhírek alapján azzal is vádolta Zsiga Marcellt, hogy nemcsak "a saját zsebét tömte", hanem rokonainak is "zsíros" állást szerzett az önkormányzat cégeinél. Szombaton a Blikk írta meg, hogy a képviselő apja és testvére is önkormányzati állást kapott nem sokkal azután, hogy a politikus alpolgármester lett Miskolcon. Az apa, Zsiga Gábor a városi távhőcég, az önkormányzati tulajdonú Mihő Kft. felügyelőbizottságának elnöke, míg a testvér, Zsiga Zoltán a szintén városi tulajdonban lévő Miskolci Sportcsarnokban dolgozik.

Zsiga Marcell az Észak-Magyarország szombati számának nyilatkozott az ügyről. A Boon.hu szerint azt mondta: édesapját és testvérét szakmai alapon választották ezekre a pozicíókra, és nem azért, mert ő gyakorolt nyomás volna valakire. Zsiga szerint nem újdonság, hogy a Fidesz felügyelőbizottságokban szakmai felügyeletet lát el. Hozzátette: apja korábban - még az előző városvezetés alatt - a miskolci piacot működtető részben önkormányzati cég felügyelőbizottságában volt delegált.

Szabó Tamás, a Miskolc Holding Zrt. (ennek része a Mihő Kft.) vezérigazgatója a lapnak ugyancsak azt mondta: Zsiga Gábor kinevezéséről a Holding igazgatótanácsa döntött a szakmai hozzáértés és az eddigi életút alapján.

A lapnak Egri István, a Miskolc Városi Szabadidőközpont megbízott igazgatója szintén azt nyilatkozta: szakmai alapon vették fel Zsiga Zoltánt, aki sportszervezői feladatokat lát el az intézményben. Egri szerint Zsiga Zoltánnak megvan a képesítése, felsőfokon beszél angolul, és kosáredzőként segíthet abban, hogy a miskolci kosárlabda újra sikeres legyen. Hozzátette, alacsony bérért, a közalkalmazotti bértábla besorolásnak megfelelő juttatásért dolgozik náluk.