Öt hét alkotmányozás, és semmi más

2011.03.21. 07:07
Kivételesen öt hétre előre látható, mivel foglalkozik a parlament: az alkotmányozással. A Fidesz–KDNP és Szili Katalin javaslatain kívül nem tárgyalnak más előterjesztést, de minden héten lesznek napirend előtti felszólalások, interpellációk, azonnali kérdések és kérdések. Az ellenzéki pártok közül a Jobbik biztosan részt vesz a vitában, az MSZP viszont nem.

Rendkívüli időszak kezdődik március 21-én a parlament életében, ami alkotmányozó nemzetgyűléssé alakul a következő öt hétre, ezért kivételesen április 18-ig előre látható a napirend. Ez idő alatt a képviselők kizárólag a két beterjesztett alkotmányjavaslattal, a Fidesz–KDNP alaptörvényével és Szili Katalin alkotmányával foglalkoznak. Ugyanakkor a parlament házszabályának megfelelően ez idő alatt is elhangozhatnak hétfőnként napirend előtti felszólalások, interpellációk, azonnali kérdések és kérdések, tárgyalni viszont más javaslatokat nem fognak. Ennek megfelelően március 21-én, hétfőn rövid ülést tart a parlament, a plenárisok kötelező elemein túl nem történik semmi, a munkát várhatóan délután ötkor, a kérdések után lezárják.

Az alkotmányjavaslatok általános vitáját másnap, kedd reggel kilenckor kezdi az országgyűlés. Úgy tervezzük, a javaslatok expozéját és a vita vezérszónoki felszólalásait élőben közvetítjük, az általános vita további részéről pedig tudósításokat közlünk. A törvény általános vitája a tervek szerint március 22–25. között lezajlik. Az általános vitát március 28-án lezárják, és megkezdik a részletes vitát, amire egy kétnapos és egy egynapos ülést szánnak. A részletes vita első részére március 28-án és április 1-én, lezárására április 4-én kerülhet sor.

Április 11-én már a javaslatokhoz érkezett módosító indítványokról tárgyalnak, az új alkotmányt – ami valószínűleg alaptörvény lesz, mert a Fidesz–KDNP tervezete szerint így hívják majd – április 18-án fogadhatja el az országgyűlés.

Ellenzéki pártok – hacsak nem soroljuk ide a független, a kormánypártokkal gyakran együtt szavazó Szily Katalin Szociális Unióját – nem nyújtottak be saját alkotmánykoncepciót. A Jobbik ennek ellenére részt kíván venni az alkotmányjavaslatok vitájában. Az alkotmány-előkészítő bizottságban a Jobbik 50 indítványt tett, ezek közül csak egyet fogadott el a kormánytöbbség, eszerint az alkotmányt kétharmados többséggel a jövőben is módosítani lehet. A bizottság eredetileg olyan javaslatot készített elő, ami szerint az új alkotmányt csak két egymást követő parlament módosíthatta volna, kétharmados többséggel.

Az MSZP deklarálta, hogy nem kíván részt venni az alkotmányozás folyamatában. Török Zsolt pártszóvivő tájékoztatása szerint a napirend előtti vitákon ott lesznek, interpellálják és kérdezik majd a kormányt és a minisztereket, ám ezután minden alkalommal kivonulnak az ülésről. Az MSZP tavaly ősszel vonult ki az alkotmányelőkészítő bizottságból, azóta a párt belső fórumain, a platformokban, illetve a héten egy egész napos frakcióülésen tárgyalták a kérdést. A párt nem nyújtott be alkotmányjavaslatot, de koncepciójuk 2010. november 22. óta elérhető honlapjukon. Értesüléseink szerint a következő hetekben parlamenti elfoglaltság híján a párt vezetői országjáró körútra indulnak, részországgyűléseken foglalkoznak "az emberek problémáival". Ezt Török Zsolt nem kívánta megerősíteni, azt mondta, Mesterházy Attila pártelnök hétfőn sajtótájékoztatón ismerteti terveiket.

Javaslata nincs, de koncepciója az LMP-nek is van, február 3-án tették közzé. A párt eddig részt is vett az alkotmányról szóló vitákban, meg nem is. Az alkotmány-előkészítő bizottság által beterjesztett határozati javaslat vitájában Schiffer András frakcióvezető elmondta vezérszónoki felszólalását, ám utána az általános vitából már kimaradtak a párt képviselői.

Az alkotmánytervezetek vitáját azonban már határozottan bojkottálni fogja az LMP. A párt minden más tekintetben részt kíván venni a parlament munkájában, a bizottságokban és a napirend előttiek, illetve az interpellációk és a kérdések alatt jelen lesznek, mondta érdeklődésünkre Schiffer András. "Arról nem mi tehetünk, hogy a kormány cserben hagyta az országot, és a gazdaság problémái helyett alkotmányozással tereli el a figyelmet" – mondta. Ő maga már az országot járja, és a következő hetekben a frakció többi tagja is csatlakozik hozzá. Egyrészt ismertetni akarják az LMP alkotmánykoncepcióját, másrészt fel akarják mérni az ország helyzetét, és bemutatni javaslataikat a munkaerőpiac erősítésére, a korrupció letörésére, a pénzügyi rendszer újraszabályozására.