Ipsos: Csökkent a Fidesz támogatottsága

2011.03.24. 07:03

Csökkent a Fidesz támogatottsága, a pártoktól távolságot tartó választópolgárok aránya emelkedett, az ellenzéki pártok alapvetően stagnáló helyzetben vannak - írta csütörtöki számában a Népszabadság az Ipsos március közepén, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának eredményei alapján.

A kormánypárt az év elején három, most négy százalékpontot veszített, a lakosság egészén belül 27 százaléknyian, nagyjából 2,2 millióan támogatják őket. Az MSZP tartja pozícióját, a népesség 12 százaléka preferálja, ez szűk egymillió választópolgárt jelent. A Jobbik a lakosság nyolc százalékát vonzza magához, ez mintegy 600 ezer szimpatizáns - olvasható a lapban.

A Fidesztől sokan pártoltak el az idős emberek, az alacsony státuszúak, valamint a munkanélküliek közül. Ezekben a rétegekben – az átlagos 7 százalékponttal szemben – az elmúlt két hónapban 18-20 százalékponttal lett kisebb a Fidesz szimpatizánsainak aránya. E változás azt jelenti, hogy a kormánypárt az adott csoportokban az idén elveszítette táborának többségét. Vidéken, különösen a kisvárosokban és falvakban 10-11 százalékkal kevesebben állnak a kormánypárt mellett, mint januárban - írja a Népszabadság.

A lap beszámol arról, hogy az ilyentájt - a választások után alig egy évvel - megszokottnál sokkal több a bizonytalan, passzív választópolgár: a jogosultak közel fele, csaknem négymillió fő.

Az igazán eltökélt szavazópolgárok, a biztos pártválasztók körében is kisebb lett a Fidesz előnye, a múlt havi 60-20-as vezetés mostanra 54-23 százalékosra mérséklődött. Az aktív választók között a Jobbik 15 százalékon áll, az LMP ötszázalékos.