Megy a találgatás Martonyi utódjáról

2011.03.26. 10:02

Martonyi János nyáron, ha véget ér Magyarország soros uniós elnöksége, várhatóan távozik a magyar diplomácia éléről – ezt valószínűsítik a Népszabadság fideszes és kormányközeli forrásai.

A lap szerint utódesélyes lehet Prőhle Gergely országimázsért felelős helyettes államtitkár, volt berlini nagykövet és Győri Enikő EU-elnökségért felelős államtitkár is. Prőhle Gergely esélyeit német orientációja, kiváló kapcsolatai erősíthetik, Győri Enikő pedig EU-elkötelezettsége okán merült föl.

Öt név a kalapban

Annak ellenére, hogy Németh Zsoltot sokan a Fideszben is „örökös államtitkárnak” könyvelik el, az ő kinevezése sem zárható ki, feltéve, ha a miniszterelnök az euroatlanti vonalat szeretné erősíteni. Németh kinevezése ugyanakkor vörös posztó lehet egyes szomszéd országokban, ahol nevét a nacionalizmussal azonosítják.

Általában jól értesült források szerint esélyes lehet a külügyminiszterségre Csák János londoni nagykövet, a Mol korábbi vezetője, a Széll Kálmán Társaság elnöke is.

Az utóbbi hetekben az a híresztelés is terjeng, hogy az új alkotmány szövegét író Szájer József, az Európai Parlament fideszes képviselője venné át a tárcát. Őt Németh Zsolthoz, illetve Csák Jánoshoz hasonlóan Európa- és Amerika-barátnak tartják, amiről nem mindig lehet tudni, hogy Orbán Viktor szemében éppen előny vagy hátrány.