A rendőrök megsértették a plakátletépő nagymama jogait

2011.04.06. 16:09
Súlyosan jogsértő módon járt el a rendőrség Etyeken, a szeptemberben választási plakátot letépő nagymamával szemben, ezt állapította meg a Független Rendészeti Panasztestület.

A panasztestület az igazoltatást jogszerűnek minősítette, az előállítást azonban a személyes szabadsághoz fűződő a jog megsértésének tekintette, egyebek között azért, mert túl hosszú ideig tartották fogva az idős asszonyt.

A bilinccsel az asszony emberi méltóságát sértették meg, a tisztességes eljáráshoz való jogát pedig azzal, hogy nem értesítették a hozzátartozóit és tájékoztatást sem adtak róla, valamint nem adták ki a fogva tartás idejéről szóló igazolást sem.

A panasztestület állásfoglalása szerint az unokájával lévő 61 éves nővel szemben elérhette volna a célját a rendőrség feljelentéssel és adatainak rögzítésével is.

Szeptember 29-én az unokájával lévő idős asszony letépte a Fidesz egyik választási plakátját Etyeken. Ekkor egy ott álló civil autóból kiszállt két férfi, és közölte vele, hogy a bicskei rendőrkapitányságra velük kell mennie. Majd hamarosan megérkezett egy rendőrautó, amely megbilincselve szállította a nőt Bicskére.

A panasztestület állásfoglalását elküldték az országos rendőrfőkapitánynak is.