Nincs kormányzóképes ellenzéki erő

2011.04.12. 20:16

A Fidesz jelentősen csökkenő népszerűsége megszokottnak számít a választásokat követő első évben a Magyar Progresszív Intézet meglátása alapján, míg az ellenzéki pártok stagnálása szerintük azt mutatja, a választópolgárok egyik ilyen szervezetet sem tekintik kormányképes erőnek.

Gyömöre Máté, a Magyar Progresszív Intézet elemzője a választások egyéves évfordulójára emlékezve az MTI-nek elmondta: a 2010-es választási eredmény hatására létrejövő pártstruktúra leginkább az 1994-es állapotokra hasonlít, mert mindkét alkalommal hatalmas űr keletkeztetett a pártpolitika egyik térfélen. Tizenhét évvel ezelőtt azonban a jobboldalon, a kormányról akkor leköszönő MDF összeroppanásával támadt "piaci rés", amelyet végül a Fidesz töltött be, jelenleg azonban nem látszanak azok a szereplők, akik képesek lehetnének betölteni a baloldalon keletkezett hasonló űrt, fűzte hozzá.

Az elemző szerint az ellenzéki pártok közül talán az LMP van a legkedvezőbb helyzetben, mivel az MSZP a Fidesz és a Jobbik számára is persona non grata, miközben a Jobbikot mindegyik parlamenti párt elszigetelte. Gyömöre Máté azonban a legkisebb létszámú ellenzéki párt hátrányának nevezte, hogy szervezeti szempontból egyelőre nem képes megszólítani a választók széles rétegét.

A Magyar Progresszív Intézet elemzője szerint pedig az elmúlt hónapok tüntetései azt mutatják, hogy annak ellenére is igény van szervezett ellenzéki akciókra, hogy azokat egyik ellenzéki párt sem képes vezetni. Gyömöre Máté ezért azt sem tartja kizártnak, hogy mindez be sem fog következni, hanem az LMP és a Jobbik sikerén "felbuzdulva" egy újabb politikai formáció jön létre. Hozzátette: az már jól látszik, hogy az "Egymillióan a magyar sajtószabadságért" nevű, a Facebook közösségi oldalon létrejött szerveződés képes tömegeket megmozgatni, s mostanra már a készülő új alkotmány ügyét is felkarolták.

Gyömöre Máté megjegyezte ugyanakkor, hogy a választási rendszer Fidesz-KDNP által tavaly májusban felvetett koncepciója lényegében egyfordulóssá tenné az egyéni képviselők választását, ami leginkább a "Fideszhez hasonló, egy a tábor, egy a zászló stratégiát követő" pártoknak kedvez.

Egyértelműen az ellenzéki pártokat segítheti azonban az elemző szerint, ha a Fidesz a közeljövőben induló Széll Kálmán tervben nem képes megfelelni a jólét növelésére vonatkozó elvárásoknak. Gyömöre Máté szerint erre utal, hogy a kormánypárt támogatottsága az év elején kezdett drasztikusan visszaesni, amikor a legtöbben megkapták az új adórendszer szerint számított, sok esetben kisebb fizetést.