Leállították a szellemjárást Schmitt Pálnál

2011.04.14. 13:18
A rendőrség mégsem engedi megtartani az alkotmányozás ellen tiltakozó tüntetést csütörtök este a Sándor-palotánál. A szervezők szerint elfogadhatatlan, hogy egy külföldi delegáció látogatására hivatkozik a rendőrség, mert szerintük a látogatás nem új fejlemény, és egy hete már a delegáció mozgásához igazították a tüntetésük menetét.

A rendőrség a tüntetés napjának reggelén bejelentette, hogy mégsem lehet megtartani az alkotmányozás ellen tiltakozó „Szellemjárás Schmitt Pálnál” demonstrációt, közölték a szervezők. A 4K! – Negyedik Köztársaság mozgalom csütörtök estére jelentett be tiltakozó megmozdulást a Sándor-palotához.

A rendőrség a demonstrációt egy héttel korábban tudomásul vette, de a közlemény szerint a csütörtök reggeli rendőrségi egyeztetésen egy külföldi delegáció látogatása miatt a biztonságra hivatkozva közölték, hogy a területet lezárják, és a rendezvényt mégsem lehet megtartani az eredetileg tervezett helyen és időben. A szervezők azt írják: a külföldi delegáció látogatása nem új fejlemény, az egy héttel korábbi egyeztető tárgyaláson a delegáció mozgásához igazították a tüntetés menetét, és akkor a rendőrség nem találta összeegyeztethetetlennek a két eseményt.

Az eredeti terv szerint este fél nyolckor lett volna a találkozó a Halászbástyánál, és onnan vonultak volna át a Sándor-palotához. A köztársasági elnök hivatalos programja szerint Schmitt Pál ebben a időben díszvacsorát ad Nebojsa Radmanovic, Bosznia-Hercegovina soros elnöke tiszteletére. A sajtómeghívó az esemény elejére este hét órára szól.

A rendőrség a helyszín és az időpont jelentős módosítását ajánlotta a szervezőknek. Ők visszautasították, hogy a „Szellemjárást Schmitt Pálnál”-t tartsák meg bárhol máshol, csak ne Schmitt Pálnál. A közlemény szerint a 4K! rendkívül sajnálatosnak tartja, hogy az új alkotmány elleni tiltakozó demonstrációt  a rendőrség a rendezvény napján akadályozza meg, szerintük ez a rendőrség jóhiszemű eljárása esetén is elfogadhatatlan.

A 4K! a megakadályozott demonstráción arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy szerintük a kormánypártok a konszenzus nélküli, áterőszakolt alkotmányozással megölik a köztársaságot. "A köztársaságot nem lehet teljesen elpusztítani, a szelleme itt marad és kísérteni fogja a kormánypártokat" – áll a közleményükben.

A 4K! csütörtöki szellemjárás helyett az Egymillión a sajtószabadságért tüntetésre hívja az embereket az alkotmányozás ellen, péntek este hat órára az Alkotmány utcába.