Elismert szakembert rúgnának ki Semjén-levél ügyében

Rodics Katalin főosztályvezető-helyettest akarják kirúgni a Vidékfejlesztési Minisztériumból a Semjén-ügy miatt – állítja négy természetvédelmi szervezet hétfői közös közleményében. Mint megtudtuk, a neves természetvédelmi szakembert pénteken hívták be a munkahelyén, és közölték vele, hogy távoznia kell, valamint felajánlottak neki egy kis presztízsű állást a fővárosi felügyelőségen. Indoklás nem volt.

Rodics Katalin huszonnégy éve dolgozik a természetvédelmi kormányzatban, és hozzá tartoznak a nemzetközi természetvédelmi egyezmények, köztük a Washingtoni Egyezmény végrehajtása is. Ez utóbbi egyezmény betartása korlátozást jelent a vadászható fajokra, azok kereskedelmére nemzetközi és hazai szinten egyaránt.

Rodics Katalin sokat tett a tápiószelei Agrobotanikai Intézet megmentéséért is, amely Európa harmadik legnagyobb génbankja és amelyet az előző kormány alatt néhány érdekcsoport gyakorlatilag fel akart számolni – olvasható a Magyar Természetvédők Szövetsége, az Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület, a Greenpeace Magyarország Egyesület és a Levegő Munkacsoport közös közleményében.

Miután a minisztérium nem indokolta a kirúgást, a zöldszervezetek arra következtetnek, hogy a lépés kapcsolatban lehet a Semjén-botránnyal. Mint beszámoltunk róla, Semjén Zsolt a vidékfejlesztési miniszterhez írt levelében azt javasolta, hogy legyen vadászható több védett madár és emlős, például az erdei szalonka, a menyét és a nyuszt.

A zöldszervezetek emlékeztetnek: a vidékfejlesztési minisztérium korábban jelezte, hogy nincs napirenden egyes védett fajok vadászhatóvá tétele. Éppen ezért döbbentek meg, hogy a tárca vezetősége – feltehetően összefüggésben az említett üggyel – eltávolítani szándékozik a minisztériumból Rodics Katalin főosztályvezető-helyettest.

Nincs összefüggés aközött, hogy Rodics Katalinnak, a vidékfejlesztési tárca egyik főosztályvezető-helyettesének távoznia kellett posztjáról és annak, hogy kiszivárgott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vadászattal kapcsolatos levele - állítja a Miniszterelnökség és a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A Vidékfejlesztési Minisztérium közlése szerint az érintett főosztály - azaz a Biodiverzitás és Génmegőrzési főosztály - helyettes vezetője Körösi Levente lett. Az eddig vezető áthelyezése nincs összefüggésben az Országos Magyar Vadászati Védegylet levelével. A miniszterelnök sajtóstábja ugyancsak azt közölte, hogy minden alapot nélkülöznek azok a híresztelések, amelyek a vidékfejlesztési tárca személyügyi kérdésben hozott intézkedéseit Semjén Zsolttal hozták összefüggésbe.