Semjén: Nem lövöldöztem kóbor macskákra

2011.04.11. 21:03 Módosítva: 2011.04.11. 23:51
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (KDNP) visszautasította az állítást, hogy vadásztársaival együtt több alkalommal kóbor macskákra lövöldözött.

A politikus hivatalában azt mondták: ezt írásban is közlik majd válaszul a macska.eu honlapon közzétett, Semjén Zsoltnak címzett nyílt levélre. "Ön vadásztársaival együtt több alkalommal kóbor macskákra lövöldözött" - áll a politikusnak írt nyílt levélben, amelynek aláírói a macskapcsolat.blog.hu, a Felis Hungarica Magyar Macskások Egyesülete, a Macskavilág Alapítvány és a www.macska.eu.

Utóbbi jelentette meg a levelet, amelyben az aláírókhoz érkező - részletesebben nem ismertetett - írásos bejelentésekre, panaszokra hivatkozva közlik az idézett mondatot. A meg nem nevezett bejelentők a macska.eu szerint fel is hívták a vadásztársak figyelmét arra, hogy mindez ellenkezik több hatályos magyar törvénnyel és erkölcsileg is elfogadhatatlan.Semjén Zsolt és a macskavadászat jó fél évvel ezelőtt is szerepelt együtt egy írásban.

A Kalocsai Néplap online kiadásában van egy tavaly szeptemberi cikk, amelyben Semjén Zsolt egyik állítólagos vadásztársáról, a foktői polgármesterről azt írják: többször is beszélt arról, "hogy Zsolttal és a többi vadásztársával nagyon szeret kóbor macskákra és kutyákra lövöldözni".

A macskak.eu szerkesztője, Pál Laca közölte, hogy a Fehérkereszt Állatvédő Liga osztotta meg vele egy terítéklista adatait, amelyben az állt, hogy 2007-ben összesen 15 754 macskát lőttek ki Magyarországon. A Fehérkereszt Liga weblapján más évekből is közölnek hasonló adatokat, de forrásmegjelölés nélkül. Az interneten is fellelhető hivatalos vadászati évkönyvekben, statisztikákban nincs adat se kutyákról, se macskákról.

Egy vadásztársaságnál névtelenséget kérve elmondták, hogy a vadászok csak akkor lőnek kóbor macskákra és kutyákra, ha azok éppen vadat űznek vagy már megfogták azt. Az ilyen lelőtt állatokról nem készítenek feljegyzést, azokat nem szerepeltetik a kötelezően elkészítendő terítéklistákon.

Semjén Zsolt a napokban azért került több állatvédő szervezet célkeresztjébe, mert mint a Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke több védett madár- és emlősfaj vadászhatóvá tételét kérte Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől.

Legújabban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) tiltakozott "megdöbbenéssel" a kérés ellen, amely szerinte számos ponton sérti az európai és nemzetközi természetvédelmi egyezményeket, a kérés mellé felsorakoztatott érvekről, madárállomány-statisztikákról pedig azt írja az MME, hogy azok köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.