Újra akcióban a szélhámos bádogos

2011.04.20. 09:14
Ötfős csaló bádogosbanda járja Óbudát, olcsó ereszcserét kínálva, a munka elvégeztével azonban a megbeszélt ár hatszorosát követelik, írja olvasónk, aki feljelentést is tesz az ügyben.

"Édesapámékhoz a hétfői napon csöngettek be, azzal, hogy olcsón kicserélik az ereszt, ám a munka végeztével kiderült, hogy az ár a megbeszélt hatszorosa", írta egy olvasónk. "Eddig 200000 forintot sikerült kicsalnia a bandának megfélemlítéssel, és további 200000-et követelnek még. A feljelentést természetesen megtesszük." - tette hozzá.

A szélhámos bádogosok már több helyen felbukkantak az országban, módszerüket több csoport is átvette. Egy másik, pesterzsébeti olvasónk arról számolt be, hogy az utcáról csöngettek be hozzá, felajánlva, hogy olcsón, 15 ezer forintért megcsinálják a lyukas ereszét.

Mikor a számlát benyújtották, kiderült, hogy a 15 ezer forint csak az anyagár, a munka díja (amiről korábban nem tettek említést), további 35 ezer forint. A nagy ordibálásra összeszaladt az utca, a szélhámos bádogos végül meg kellett elégedjen 30 ezer forinttal.

A szélhámos bádogosok korábban Zalaegerszegen és Vas megyében bukkantak fel, főleg idős embereket szemeltek ki maguknak. Néhány éve a Veszprém megyei rendőrség elcsípte a román állampolgárságú bádogosokat, akiket kiutasítottak az országból.

A módszer legtöbbször az volt, hogy az ajánlat során vagy csak a munkadíjat, vagy csak az anyagárat említették, majd a munka elkészülte után közölték a teljes árat, ami általában sokkal magasabb volt még a piaci árnál is. A tulajdonosokat megfenyegették, enyhébb esetben azzal, hogy visszabontják az ereszt, súlyosabb esetben mással is.

Kovács László bádogosmester az Indexnek elmondta, a szakmában nyílt titok, hogy elszaporodtak a főleg Romániából érkező házaló bádogosok. Ezek az emberek arra specializálódtak, hogy előre kiszúrják, kitől mennyit tudnak legombolni egy-egy trükkös ajánlattal. Sok esetben az ügyfél a végén kompromisszumot köt, vagy csak egyszerűen rájuk hagyja, hogy szabaduljon tőlük. Sokan feljelentést sem tesznek.

Kovács László szerint az ereszcsere piaci áron méterenként körülbelül 1600-2000 forint, ebből 400 forint az anyagár, 1200-1600 forint pedig a munkadíj. Ha ennél olcsóbb ajánlatot ad valaki, az már mindenképpen gyanús.