Próbára bocsátotta a bíróság Novák Elődöt

Becsületsértésért perelte be Novák Elődöt az a rendőr őrnagy, akit a jobbikos képviselő 2008-ban hazug ávósnak nevezett. A ma kihirdetett elsőfokú ítélet szerint a képviselőt eddigi büntetlen előélete és fiatal kora miatt a bíróság próbára bocsátja, büntetést nem szab ki rá. Novák fellebbezett az ítélet ellen.

Bűnösnek mondta ki első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság kedden Novák Elődöt, a Jobbik országgyűlési képviselőjét becsületsértés vétségében. Büntetést mégsem szabott ki rá, helyette egy évre próbára bocsátotta. Az ítélet nem jogerős.

A pert azért indították Novák ellen, mert 2008. április 7-én egy közigazgatási perben felperesként hazug ávósnak titulálta az alperes BRFK tanúját, egy rendőr őrnagyot. Ennek a pernek az előzménye az volt, hogy 2007. október 26-án, a taxisblokád évfordulóján Novák Elődöt előállították az Erzsébet-hídnál tartott tüntetésről.

A keddi tárgyaláson a becsületsértési ügy sértettje, az azóta alezredessé előléptetett rendőrtiszt azt mondta, mélységesen megsértette és felháborította, hogy Novák Előd párhuzamot vont az ávósok és közte, a képviselő viszont az ítélethirdetés előtt azt hangsúlyozta: megjegyzése nem a személynek szólt, hanem az intézménynek, az ávós kifejezés pedig szerinte az utóbbi években amúgy is közkeletűvé vált.

Németh Leona bírónő az ítélet indoklásakor kiemelte, a közfelfogás szerint a mai rendőrség nem ávó, ez a megjegyzés olyan mértékben pejoratív, lejárató jellegű, ami semmiképpen sem helyénvaló. Mindezek ellenére Novák Előd büntetlen előéletére és fiatal korára tekintettel, a bíróság nem látta szükségesnek büntetés kiszabását. A rendőrtiszt 500 ezer forintos polgári, nem vagyoni kártérítési igényéről külön polgári perben dönthetnek majd.

Saját maga ellen kért tárgyalást

A képviselő mentelmi jogát az országggyűlés még tavaly decemberben285 igen, 5 nem és 3 tartózkodással felfüggesztette. A mentelmi jog felfüggesztését a jobbikos képviselők is megszavazták, sőt, Novák maga is kérte mentelmi jogának felfüggesztését.

Korábban az Országgyűlés mentelmi bizottsága is javasolta a mentelmi jog felfüggesztését. Rubovszky György a testület KDNP-s elnöke elmondta: közvádas ügyről van szó, a képviselő ellen büntetőeljárás folyik, de részleteket nem kívánt közölni.

Az ítélet nem jogerős, mert bár az ügyész tudomásul vette, Novák Előd fellebbez ellene.